Problem ljudska prava

Učesnici Evrovizije traže izmještanje takmičenja iz Izraela

21:47, 30.01.2019.
Thumbnail
Vivijen Vestvud, Piter Gebrijel i Vulf Alis samo su neki od pedeset umjetnika koji traže da se takmičenje za pjesmu Evrovizije izmjesti iz Izraela.

Umjetnici su napisali otvoreno pismo u kom zahtijevaju od BBC da od organizatora traži da izmjesti takmičenje.

"Evrovizija možda predstavlja laku zabavu, ali nije izuzeta iz okvira ljudskih prava", napisali su umjetnici.

BBC je u odgovoru naveo da ne smatra odgovarajućim potezom da "koristi učestovanje BBC u političke svrhe".

Takmičenje treba da se održi u maju u Tel Avivu, kako je izraelska pjevačica Neta pobijedila prošle godine. Zemlja pobjednika je po pravilu domaćin sljedeće godine.

Ipak, grupa umjetnika tvrdi da Evrovizija "koja tvrdi da promoviše raznolikost i inkluziju, očigledno ima nekih šupljina" s obzirom na izraelsku okupaciju Zapadne obale, Istočnog Јerusalima i Golanske visoravni.

"Ne možemo da ignorišemo sistemsko nasilje Izraela nad ljudskim pravima Palestinaca", navodi se u njihovom pismu.

"BBC je u obavezi zbog sopstvene povelje 'šampiona u slobodi izražavanja'. Trebalo bi da postupa po sopstvenim principima i pritisne Evroviziju da promijeni mjesto održavanja i premjesti takmičenje u državu u kojoj se ljudima ne ugrožava sloboda."

Pismo je poslato nedjelju dana prije emisije Evrovizija: Vi odlučite, tokom koje Britanci biraju ovogodišnjeg predstavnika za takmičenje.

"Za svakog savjesnog umjetnika, ovo bi bio častan čin", navodi se u pismu.

"Oni i BBC bi u obzir trebalo da uzmu činjenicu da vi odlučite nije princip koji se primjenjuje na Palestince, koji ne mogu da 'odluče' da sklone izraelske vojne snage i žive u slobodi."

BBC ističe da Evrovizija "nije politički događaj i da ne podržava slanje bilo kakvih političkih poruka".

U izjavi se navodi: "Takmičenje je uvijek podržavalo vrijednosti prijateljstva, inkluzije, tolerancije i različitosti i smatramo da ne bi bilo prikladno koristiti učešće BBC u političke svrhe."

"Zbog toga ćemo učestvovati u ovogodišnjem događaju. Zemlja domaćin je obavezana pravilima takmičenja."

Evropska radiodifuzna unija, koja je organizator takmičenja, takođe se poziva na "nepolitičku prirodu događaja" i ističe da se prirpeme u Tel Avivu "uveliko u toku".

Mnogi umjetnici koji potpisuju pismo su i ranije pozivali na bojkot Izraela, kritikujući muzičare poput Nika Kejva, Rejdioheda i Lane Del Rej zbog organizovanja koncerata tamo.

Njihova kampanja je uslijedila nakon zahtjeva iz septembra, kada su umjetnici iz čitave Evrope tražili da se Evrovizija premjesti.

To je organizovao pokret pod nazivom Bojkot, Lišavanje i Sankcije (BDS), koji poziva na potpuni bojkot Izraela zbog odnosa prema Palestincima.

Izrael tvrdi da se BDS protivi samom postojanju Izraela i da se vodi antisemitizmom.

(BBC)