Faktograf.hr ISPRAVKA

Mjesecima stari video ne prikazuje ubistvo pogrebnika koji se slikao s mrtvim Maradonom

  • 28.11.2020. 16:12

Kad je umro Maradona, tri su se argentinska pogrebnika neukusno slikala s njegovim tijelom. Društvenim mrežama sad kruži dezinformacija da je jedan od njih ubijen i bačen u kontejner, ilustrovana mjesecima starom snimkom.

Nakon morbidnog skandala koji je razbjesnio brojne građane Argentine, a sastojao se u tome da su se tri radnika pogrebnog poduzeća fotografirala kraj otvorenog lijesa u kojem je ležalo tijelo slavnog nogometaša Diega Armanda Maradone, argentinski mediji objavili su javna pokajanja pogrebnika, a nakon toga i informaciju da istima stižu prijetnje smrću.

Nedugo zatim, na društvenoj mreži Twitter objavljen je video snimak policajaca koji rade uviđaj oko kontejnera za smeće u kojem je odloženo tijelo mrtvog čovjeka. U opisu videa stoji je da je riječ o jednom od trojice spomenutih radnika pogrebnog poduzeća, koji je životom platio svoju nepromišljeni i morbidni čin. Ova tvrdnja je netačna; video je zapravo nastao mjesecima prije Maradonine smrti.

pic.twitter.com/5D3kKgbV1c

Tekstovi o navodnom ubojstvu i video koji navodno prikazuje mrtvo tijelo jednog od radnika pogrebnog poduzeća potom su prenošeni i dijeljeni na Facebooku i drugim društvenim mrežama.

Informacija da predmetna video-snimka prikazuje jedog od trojice radnika što su se slikali s Maradoninim tijelom, koji je navodno ubijen, nije točna. Riječ je, naime, o video snimku koji je objavljen osam mjeseci prije Maradonine smrti. Objavio ga je na svojim Youtube stranicama 16. ožujka ove godine portal SM noticias iz Buenos Airesa. U tekstu kojem je pridružen ovaj video, na stranicama portala SM noticias od istog datuma – 16. marta ove godine – objavljeno je da je u središtu San Martina, gradskog područja Buenos Airesa, u kontejneru pronađeno tijelo neidentifikovanog muškarca, s vidljivim povredama na vratu i lijevom ramenu.

Ovom dezinformacijom već se pozabavio fact-checking odjel novinske agencije AFP na španjolskom jeziku, koji navodi da je informacija o ubistvu jednog od radnika pogrebnog poduzeća potekla s Twitter profila @AdictBarcelona, koji se lažno predstavlja kao službeni profil poznatog argentinskog dnevnog lista. Riječ je o Twitter profilu koji kopira Twitter profil sportske redakcije argentinskih novina Clarin

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина