Povrijeđeno više od 1.030 osoba

U zemljotresu u Turskoj poginulo 22, trudnica deset sati bila ispod ruševina

13:10, 25.01.2020.
Izvor: Srpskainfo.com
Broj žrtava snažnog zemljotresa koji je u petak pogodio istok Turske porastao je na 22, dok je procijenjeno da je najmanje još toliko zarobljeno ispod ruševina, saopštili su zvaničnici.

Prema posljednjim podacima, povrijeđeno je više od 1.030 osoba, a spasilački timovi tragaju za nestalima na tri lokacije.

Zemljotres jačine 6,9 stepeni je pogodio tursku provinciju Elazig, a osetio se i u susjednim zemljama, Siriji, Libanu i Iranu, prenosi Rojters.

Prema podacima turske agencije za vanredne situacije, 18 osoba poginulo je u Elazigu, a još četiri u susednoj provinciji Malatija.

Povrijeđeni su zbrinuti u bolnicama u regionu. Kako navode mediji, nekoliko zgrada se srušilo, a ljudi su panično bježali iz svojih kuća i zgrada. Spasioci i dalje pretražuju ispod ruševina za nestalim ljudima.

Dosad je spaseno petoro preživjelih, među kojima je i jedna trudnica koja je bila desetak sati ispod ruševina.

Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu rekao je da je ispod ruševina do sada izvučeno 39 osoba i da se još traga za najmanje 22 ljudi.

Epicentar zemljotresa koji, je pratilo još 390 potresa maje jačine, zabeležen je na dubini od 10 kilometara u provinciji Elazig, oko 550 kilometara istočno od prestonice Ankare, saopštio je Evro-mediteranski seizmološki centar (EMSC).

Rojters navodi da je zemljotres pogodio zabačenu i relativno rijetko naseljenu oblast, tako da će turskim vlastima biti potrebno više vremena da procijene tačnu štetu koju je načinio.