Institut za virusologiju Vuhan

U Vuhanu se nalazi najveća laboratorija za istraživanje virusa

  • 14.03.2020. 21:39

Institut za virusologiju Vuhan je istraživački institut za virusologiju kojim upravlja Kineska akademija nauka (CAS). Smješten u okrugu Jiangkia, u državi Vuhan, Hubei, otvorio je prvu laboratoriju za biološku bezbjednost na kopnu u Kini 2015. godine.

Institut je osnovan 1956. godine kao laboratorija za mikrobiologiju Vuhan pri Kineskoj akademiji nauka (CAS). 1961. godine postao je Institut za mikrobiologiju Južne Kine, a 1962. preimenovan je u Institut za mikrobiologiju Vuhan. 1970. postao je Institut za mikrobiologiju provincije Hubei, kada je administraciju preuzela Hubejska komisija za nauku i tehnologiju. U junu 1978. vraćen je u CAS i preimenovan u Institut za virusologiju Vuhan.

U 2015. godini, Institut je u saradnji sa francuskim inženjerima iz Liona završen Nacionalni laboratorij za biološku sigurnost koji je koštao 300 miliona juana (44 miliona dolara) i bila je prva laboratorija za biološku sigurnost (BSL-4) koja je izgrađena u Institutu Kina. [3]  Laboratoriji je trebalo više od jedne decenije od njenog začeća 2003. godine, a naučnici poput američkog molekularnog biologa Richarda H. Ebrighta izrazili su zabrinutost zbog prethodnih bjekstava virusa SARS-a u kineskim laboratorijama u Pekingu i tempom i obimom kineskih planova za širenje. u BSL-4 laboratorije.

Laboratorija ima čvrste veze sa Nacionalnom laboratorijom Galveston na Univerzitetu u Teksasu. U 2015. godini laboratorija je objavila uspješno istraživanje o tome može li se napraviti koronavirus šišmiša kako bi se zarazio HeLa. HeLa ćelija – također i Hela ili hela ćelija – je tip ćelije u umrtvljene ćelijske linije koja se upotrebljava u naučnim istraživanjima. Ona je najstarija i najšire upotrebljavana linija ljudskjkih ćelija. 2020. godine Ebright je Institut nazvao "istraživačkom institucijom svjetske klase koja vrši istraživanje svjetske klase u virologiji i imunologiji". 

(Pravljenje koronavirusa)

Тагови: