Tragedija u Iraku

U velikom požaru u kovid bolnici izgorjele 44 osobe

  • Извор: Кликс
  • 13.07.2021. 08:21

Najmanje 44 osobe poginule su, a više od 67 je ranjeno u jučerašnjem požaru koji je vjerovatno izazvan eksplozijom u rezervoaru za kiseonik u bolnici u iračkom gradu Nasirija na jugu zemlje.

Kako prenosi Rojters ovaj broj nije konačan i traga se za još tijela, a premijer zemlje Mustafa al-Kadimi održao je hitne sastanke sa ministrima i naredio suspenziju i hapšenje načelnika zdravstva i civilne odbrane u Nasiriji, navodi se u saopštenju njegove kancelarije.


Direktor bolnice takođe je suspendovan i naloženo je njegovo hapšenje, dodaje se u saopštenju.


Već desetkovan ratom i sankcijama, irački zdravstveni sistem borio se da se izbori s krizom od virusa korona, koja je odgovorna za smrt 17.592 osobe i više od 1,4 milion zaraženih.


Zdravstveni službenici Nasirije rekli su da se potraga u bolnici nastavlja nakon što je vatra stavljena pod kontrolu, ali gusti dim otežava ulazak u neka izgorjela odjeljenja.

– Vatra koja je nekontrolisano bjesnila zarobila je mnoge pacijente na odjelu za koronavirus i spasilački timovi se bore da do njih dođu – rekao je jedan zdravstveni radnik.

Prvi izvještaji sugerišu da je eksplozija rezervoara s kiseonikom unutar kovid bolničkih odjeljenja vjerovatni uzrok požara, rekao je policajac na mjestu požara.

– Čuo sam veliku eksploziju u odjelima za koronavirus, a zatim je vatra vrlo brzo izbila – rekao je Ali Muhsin, bolnički čuvar koji je pomagao u odvoženju ranjenih pacijenata dalje od požara.

Zdravstveni izvori rekli su ranije da bi broj poginulih u požaru u ponedjeljak mogao porasti jer se mnogi pacijenti još uvijek vode kao nestali. Dvoje zdravstvenih radnika je među mrtvima.

Ljutita rodbina okupila se ispred bolnice i sukobila se sa policijom, zapalivši dva policijska vozila, prenosi Klix.

Тагови: