Sloboda medija

U Turskoj najviše novinara završilo iza rešetaka

  • 13.12.2018. 09:20

Širom svijeta sve je više novinara koji završavaju iza rešetaka zbog svog rada i taj broj se približava rekordu, saopštio je Komitet za zaštitu novinara.

U godišnjem izvještaju se navodi da je do 1. decembra zatvoren 251 novinar, uključujući dva reportera Rojtersa u Mjanmaru, što je slučaj koji je privukao kritike iz međunarodne javnosti. 

Treću uzastopnu godinu, više od polovine ovih novinara zatvoreno je u Turskoj, Kini i Egiptu, gdje vlasti optužuju medijske radnike za antidržavno djelovanje. 

"To sada izgleda kao trend, kao nova normalnost", izjavila je Elana Bejser, autor izvještaja. 

Broj novinara koji su zatvoreni pod optužbom za "lažno izvještavanje" porastao je na 28 sa 21 prošle godine i devet u 2016. godini, navodi se u izvještaju neprofitne organizacije koja promoviše slobodu medija. 

U izvještaju je kritikovan predsjednik SAD Donald Tramp jer često karakteriše negativno medijsko izvještavanje kao "lažne vijesti", što je fraza koju su usvojili lideri zemalja poput Filipina i Turske kada govore o svojim protivnicima. 

Izvještaj je objavljen u istoj sedmici kada je magazin "Tajm" za ličnosti godine proglasio grupu novinara koji su završili u zatvoru ili su ubijeni zbog svog rada. 

Turska je i dalje država koja najviše krši medijske slobode, navodi Komitet, sa namjanje 68 novinara koji su zatvoreni pod optužbama da su djelovali protiv države. Najmanje 25 novinara je iza rešetaka u Egiptu. 

Ukupan broj novinara u zatvoru manji je za osam odsto nego prošle godine, kada ih je bilo rekordnih 272, zaključuje se u izvještaju. 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић