Španija

U toku studija o miješanju vakcina različitih proizvođača

  • 19.04.2021. 20:01

MADRID - Španija će ispitati uticaj miješanja različitih vakcina protiv kovida 19, saopšteno je iz Instituta za zdravlje "Karlos Treći".

Poput nekoliko drugih evropskih država i Španija je zabranila upotrebu vakcina englesko-švedskog proizvođača "Astra Zeneka" za ljude starije od 60 godina pošto su regulatorne agencije povezale ovu dozu sa rijetkim oblikom zgrušavanja krvi u mozgu, uglavnom kod mlađih žena.

"Poslije odluka nekoliko evropskih medicinskih vlasti da suspenduju upotrebu vakcine `astra zeneka` za mlađe od 60 godina, odlučili smo da pronađemo naučni dokaz za moguće alternative", rekla je direktor Instituta za zdravlje Rakel Joti.

Zvaničnik Instituta Hesus Frijas Inijesta najavio je da će u ispitivanju učestvovati 600 ljudi iz raznih dijelova Španije.

Prema njegovim riječima, cilj ispitivanja je da se utvrdi da li u roku od 28 dana druga doza "Fajzerove" vakcine može biti ubrizgana pacijentima koji su već primili vakcinu "astra Zeneka".

Istraživanje u Britaniji prošireno je prošle sedmice na vakcine "moderna" i "Nnovacaksa" dok Francuska i NJemačka razmatraju alternativu za osobe mlađe od 60 godina koje su primule prvu dozu vakcine "astra zeneka".

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    ''Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)