Interpol

U sedam luka otkriveno 12 terorista

13:09, 19.09.2019.
Izvor: Srna
Interpol je saopštio danas da je tokom koordinisane policijske pomorske operacije detektovao više od 12 osumnjičenih stranih terorista dok su putovali preko Sredozemlja.

Od 31 aktivna istražna traga, "više od 12 je dovedeno u vezu sa kretanjima osumnjičenih terorista", saopštila je globalna agencija za policijsku saradnju, čije je sjedište u Francuskoj.

U saopštenju se navodi da je operacija "Neptun 2" provedena od 24. jula do 8. septembra i da je bila fokusirana na prijetnje od osumnjičenih lica koja potencijalno koriste pomorske rute između sjeverne Afrike i južne Evrope tokom ljetnje turističke sezone.

"Uz podršku Interpolovog tima na terenu, operacija koju su vodili obavještajci bila je usmjerena na kriminalne mreže umiješane u krijumčarenje ljudi, oružja i trgovinu drogom", dodaje se u saopštenju.

Operacija je provedena u sedam luka, a učestvovalo je šest država: Alžir, Francuska, Italija, Maroko, Španija i Tunis.

Obavljeno je više od 1,2 miliona pretraga u Interpolovim bazama podataka za ukradenim i izgubljenim dokumentima, nominalnim podacima i ukradenim vozilima, navodi se u saopštenju.

Interpol napomilje da u svojim bazama podataka trenutno ima detalje o preko 50.000 stranih terorističkih boraca i oko 400.000 ostalih informacija o teroristima.