SPC

U Rusiji izložba posvećenja mučenjima u Jasenovcu

  • 08.02.2019. 14:45

U Gradskoj izložbenoj sali ruskog grada Orska u utorak, 12. februara, biće otvorena izložba posvećena mučenicima ustaškog logora smrti Jasenovac, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve.

Otvaranje izložbe blagoslovili su episkop orski i gajski Irinej i episkop pakračko-slavonski Jovan. 

"Mreža koncentracionih logora Jasenovac, koja je postojala na teritoriji marionetske Nezavisne Države Hrvatske za vrijeme Drugog svjetskog rata jedno je od najstrašnijih mjesta stradanja bratskog srpskog naroda", navodi se u najavi ove izložbe. 

Prema riječima vladike Jovana, Sveti Nikolaj Velimirović Srbima je ostavio tri zavjeta o Jasenovcu: "Nemojte se svetiti, to jest, ne odgovarajte zlom na zlo, slavite svoje mučenike i svjedočite o njima svijetu". 

Na izložbi će biti prikazane i reprodukcije slika monahinje Marije /Antić/ iz jasenovačkog Manastira Svetoga Jovana Preteče, kao i fotografije Alekseja Pičugina, koje opisuju savremeni život Jasenovca. 

Među izložbenim eksponatima biće reprodukcije sačuvanih fotografija logora. 

Za nepunih pet godina postojanja /1941–1945/ hrvatski fašisti-ustaše u njemu su usmrtili više od 700.000 Srba, Jevreja i Roma. 

Srpska pravoslavna crkva je proslavila ove mučenike u liku svetih i sjećanje na njih obilježava se u septembru i u aprilu, koji su posebni dani mučeništva srpskog naroda, a u samom Jasenovcu obnovljen je Manastir Svetoga Jovana Preteče, koji pripada Slavonskoj eparhiji.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок