Širi se zaraza

U Rumuniji ubili 50.000 svinja

  • 02.08.2018. 17:07

U Rumuniji je od početka godine zbog agresivnog širenja afričke svinjske kuge ubijeno više od 49.000 svinja.

Registrovana su 524 slučaja izbijanja bolesti, od kojih 521 u domaćinstvima i tri u privrednim subjektima, saopštile su nadležne rumunske veterinarske vlasti.

Predstavnici Nacionalne sanitarne veterinarske uprave (ANSVSA) rekli su da je u Rumuniji od 9. juna ove godine zabilježena "veoma agresivna evolucija svinjske kuge".

Predsedavajući ANSVSA Geronimo Raduku Brančesku rekao je da je u cijeloj zemlji od početka godine usmrćeno 49.815 svinja, da je pogođeno 14 lokacija na sjevero-zapadu i 80 na jugo-istoku zemlje, gdje je trenutno najozbiljnija situacija u okrugu Tulča, prenio je rumunski poslovni portal ACTmedia.eu.

"Juče je bilo godinu dana od izbijanja svinjske kuge u Rumuniji, koja se sporo razvijala u sjevero-zapadnom dijelu zemlje gdje i danas imamo pod kontrolom sve pogođene lokacije. Ali, od 9. juna evolucija je veoma agresivna u jugo-istočnom delu Rumunije, i dolazi iz prirodnog rezervata Delta Dunava, što je eksplozivna situacija koja generiše stanje epidemije", rekao je Brančesku na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Zvaničnici su rekli da su rumunske vlasti preduzele mjere za nadzor, kontrolu i suzbijanje širenja bolesti.

Rumunski ministar poljoprivrede Petre Daea zatražio je sredinom jula u Briselu finansijsku pomoć za rumunske poljoprivrednike koji trpe gubitke zbog afričke kuge i drastičnih mjera neophodnih za njeno suzbijanje, prenijeli su rumunski mediji.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб