Virus korona

U padu broj novih slučajeva oboljenja u Kini

  • 25.03.2020. 08:21

U Kini je u padu broj novih slučajeva virusa korona pošto je smanjen broj dolazaka iz inostranstva a nije prijavljen ni prenos zaraze na lokalnom nivou, uključujući i provinciju Hubej koja je bila epicentar epidemije.

Kina je pojačala karantinske i mjere nadzora za sve dolaske iz inostranstva usljed opasnosti zaraze spolja.

U gradu Kuangžu u provinciji Fuđijan od sutra će biti otkazani svi međunarodni i regionalni letovi nakon što su juče otkrivena četiri "uvezena" slučaja virusa korona sa Filipina.

Peking je ranije preusmjerio sve letove u druge gradove gdje su putnici stavljeni pod nadzor i u karantin.

Kineska nacionalna komisija za zdravlje saopštila je da je u Kini broj novozaraženih povećan na 47 od kojih su svi povratnici iz inostranstva i to je smanjenje u odnosu na 78 prethodnog dana.

U padu su i novi slučajevi zaraze u Pekingu, Guangdongu i Fuđijanu, mada je broj zaraženih porastao za rekordnih 19 slučajeva u Šangaju.

Novi slučajevi zaraženih iz inostranstva prijavljeni su u Tjanđinu, Unutrašnjoj Mongoloji, Đijangsu, Sičuanu, DŽilinu, Žeđijangu, Šandongu i Šanksiju.

U provinciji Hubej nema novozaraženih uprkos tri nova smrtna slučaja od čega su dva u gradu Vuhanu, gdje su lokalne vlasti stepen od rizika epidemije smanjili sa "visokog" na "srednji".

Komisija za zdravstvo Hubejia saopštila je da će od danas ukinuti zabrane za putnike koji odlaze ukoliko imaju potvrdu da su zdravi.

U Vuhanu koji je bio u potpunoj blokadi od 23. januara biće ukinute zabrane 8. aprila.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva oboljenja od virusa korina na kopnenom dijelu Kine je 81.218, uz 474 "uvezenih". Broj preminilih je dostigao 3.281 ili više za četiri u odnosu na prethodni dan.