U Njujorku na snazi novo pravilo: Ne dovoditi nikoga na reanimaciju

16:56, 02.04.2020.
Izvor: Telegraf.rs
U Nujorku, gdje danas ima tačno onoliko pozitivnih na korona virus kao u celom Iranu, na snazi je novi pravilnik o "spasavanju ljudi" koje podrazumijeva da će svaka odrasla osoba sa srčanim zastojem biti ostavljena bilo gdje, ako joj ukazana pomoć na licu mjesta ne vrati srčani rad.

Nova uredba znači da se osoba sa srčanim zastojem, ako joj primarna pomoć ne pomogne više neće voziti u bolnice radi pokušaja dalje reanimacije, jer su bolnice prepune oboljelih od korona virusa,.

Njujork post dodaje da se u dokumnetu navodi i da ti ljudi mogu biti ostavljeni bilo gdje, a ako su na mjestu vidljivom za javnost, preporuka je da se tijela ipak odnose do najbliže pritvorske jedinice Njujorške policije.

Odluka je zvanična i predstavlja uputstvo medicinskom osoblju kako da odgovara na zdravsvene izazove, prenosi portal tog dnevnog lista u danu, kada SAD imaju za 2.000 pozitvnih više nego Španija i Italija zajedno, kada su bolnice pretrpane, a broj medicniskog osoblja minimalan tako da se oboleli zdravstveni radnici na posao vraćaju po izlasku iz bolničkih kreveta.

Dokument je donijet prije manje od 48 sati i na isti način tretiran i one koji su kritičnom stanju ili imaju koronavirus zbog čega su na intenzivnoj nezi ili hitnoj službi.

To ne znači da medincisko osoblje neće pokušati da spase nekoga, već znači ako mu se puls ne vrati nakon primarnog oblika prve pomoći - mehaničke stimulacije srca i disanja, da će ostati tu gdje je, da ga niko neće voziti u bolnicu kao do sada, rekao je jedan iskusan radnik Hitne službe.

To je novi crni pristup koji će na drugoj strani spasavati živote, prenosi taj njujorški dnevni list i dodaje da zdrvstveni radnici pokušavaju da urade ono što mogu sa ljudima koji imaju veću sansu da prežive i budu spaseni.