Saturn

U Moskvi uginuo „Hitlerov ljubimac“, doživio 84 godine

20:19, 23.05.2020.
Izvor: RTS
Američki aligator Saturn, koji je nepravedno prozvan Hitlerovim ljubimcem i preživio Drugi svjetski rat u Berlinu, uginuo je u Moskovskom zoološkom vrtu.

„Juče ujutru, naš američki aligator Saturn uginuo je od starosti. Imao je oko 84 godine, a mi smo imali čast da ga držimo 74. Za nas je Saturn predstavljao jedno doba i to bez ikakvog preuveličavanja. Mnoge od nas vidio je još kao djecu. Nadamo se da ga nismo razočarali“, napisali su iz zoološkog vrta ruske prestonice.

Saturn je poklonjen zoološkom vrtu u Berlinu 1936. godine ubrzo nakon rođenja u SAD. Tu je i nastao mit o „Hitlerovom ljubimcu“, jer je lider Trećeg rajha volio da posjećuje zoološki vrt, a posebno da obilazi Saturna.

Pobjegao je 1943. godine kada je vrt oštećen u bombardovanju. Tri godine kasnije pronašli su ga britanski vojnici koji su ga poklonili Sovjetima.

Obožavao je češkanje i lomio čelik zubima

Još je misterija kako je preživio tri godine od bjekstva iz zoološkog vrta, ali od 1946. godine zvanično je dobio nov dom u Moskvi.

Moskovski zoološki vrt saopštio je da je Saturn znao sve svoje čuvare, obožavao je da ga masiraju sa četkama, a kada bi bio iziritiran znao je da zubima polomi čelična klješta za hranjenje.

Američki aligatori obično žive između 30 i 50 godina, tako da su Saturnove 84 veoma duboka starost.