U Srpskom centru u Misisagi

U Kanadi obilježen Dan Republike Srpske FOTO

  • 13.01.2019. 10:49

U Srpskom centru u Misisagi u Kanadi održana je centralna svečanost obilježavanja 9. januara - Dana Republike Srpske, a domaćin ovogodišnje proslave bilo je Udruženje Srba Sarajevsko-romanijske regije u Torontu.

Episkop kanadski vladika Mitrofan, koji je prisustvovao svečanosti, rekao je da je Republika Srpska plod iskonske želje srpskog naroda da živi u miru i slozi sa drugima. 

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Koviljka Špirić izrazila zadovoljstvo što naši ljudi u dalekoj Kanadi tradicionalno obilježavaju Dan Republike. 

"Posebno mi je zadovoljstvo što je ova proslava okupila sedam srpskih udruženja u Kanadi i što na taj način šaljete poruku sloge, zajedništva i naše snage. Hvala vam na svemu što ste do sada uradili za naš narod, što ste uz nas i što nas ohrabrujete da čuvamo Republiku Srpsku", naglasila je Špirićeva. 

Konzul Republike Srbije u Torontu Vasilije Petković, čestitajući praznik, istakao je da Republika Srpska nije nastala slučajno, već je plod slobodarskih težnji srpskog naroda. 

"Sada imamo dobru saradnju Srpske i Srbije i time treba da se ponosimo. Treba da budemo pametni, mudri i složni, jer onda smo dovoljni jaki da možemo odgovoriti svim nedaćama", rekao je Petković. 

Neđo Kubura iz Udruženja Srba Sarajevsko-romanijske oblasti rekao je da je 9. januar važan datum za Srpsku i njene građane ali i za sve Srbe u svijetu. 

"O značaju tog datuma za nas Srbe u Kanadi govori i činjenica da su se ove godine prvi put udružile sve srpske organizacije ove regije kako bi dostojanstveno i ponosno obilježili Dan Republike", istakao je Kubura. 

On je naglasio da je ovo prvi korak ka jedinstvenom nastupu udruženja Srba Kanade. 

Na svečanosti obilježavanja Dana Republike, koja je održana juče, pojedincima i organizacijama koji na različite načine čuvaju tradiciju i kulturu srpskog naroda, te pružaju humanitarnu i svaku drugu pomoć domovini uručene su plakete "Sveti Stefan", koje ima je dodijelila predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović. 

U programu obilježavanja Dana Republike Srpske učestvovalo je Srpsko pozorište iz Toronta, Vladimir Đerić iz Udruženja guslara "Vuk Karadžić" i Izvorna pjevačka grupa "Oštro". 

Tokom večeri prikupljeno je 14.000 kanadskih dolara koji će biti donirani Srpskoj pravoslavnoj crkvi Srba svetitelja u Misisagi.