Užas u Siriji

U izbjegličkom kampu dnevno umire 20 ljudi

  • 11.04.2019. 12:19

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da oko 20 ljudi dnevno umire u šatorskom izbjegličkom kampu u Siriji koji kontrolišu američki saveznici, zbog stalne nestašice lijekova i hrane.

Broj umrlih raste u kampu El-Hol od decembra, kada je došao ogroman broj novih izbjeglica bježeći iz uporišta "Islamske države", mjesta El Baguz Faukani, nakon ofanzive "Sirijskih demokratskih snaga" (DSP), koje podržavaju SAD. 

Kamp, koji je prvobitno zamišljen da primi oko 20 hiljada ljudi, sada je postao dom za više od 74 hiljade, navodi se u saopštenju, prenosi "Raša tudej". 

Šef Ruskog centra za pomirenje u Siriji general-potpukovnik Viktor Kupčišin, rekao je danas da je situacija u kampu na ivici humanitarne katastrofe. 

On je rekao da svaki dan u kampu umire između 10 i 20 ljudi, uključujući djecu. 

"Tokom protekle sedmice, zbog nedostatka lijekova, hrane i usljed nepodnošljivih uslova života, u kampu je umrlo sedmoro djece", rekao je on, dodajući da je do sada ukupno umrlo 235 djece. 

Kupčišin je pozvao međunarodne organizacije da ulože napore da se poboljšaju uslovi u kampu, koji je sada najveći istočno od Eufrata. 

On je rekao da je Damask ponudio sistem raseljavanja zajedno sa bezbjednosnim garancijama interno raseljenim licima. 

Sirijska Vlada uspostavila je centre za evakuisana lica i ponudila pojednostavljenu proceduru izdavanja novih ličnih dokumenata. 

Međutim, međunarodna koalicija predvođena SAD do sada nije sarađivala po tom pitanju. Ona kontroliše kamp Rukban u blizini baze El Tanf, kao i teritoriju na kojoj se nalazi El-Hol.