Oboren temepraturni rekord

U Francuskoj 44,3 stepena Celzijusova 

  • 28.06.2019. 16:19

U Francuskoj je danas izmjerena najviša temperatura od početka mjerenja, čak 44,3 stepena Celzijusova, dok su prijavljeni i prvi smrtni slučajevi toplotnog talasa u Evropi.

Izmjerena temperatura u mjestu Karpentras u regionu Provansa na jugu Francuske bila je 44,3 stepena Celzijusa čime je premašen prethodni rekord od 44,1 stepen Celzijusa iz avgusta 2003. godine. 

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da je 2019. godina na najboljem putu da postane jedna od najvrelijih i da je period od 2015. godine do danas najtopliji petogodišnji period u istoriji. 

U četiri departmana u Francuskoj proglašen je crveni alarm što ukazuje na temperature opasnog intenziteta. 

Jedan dječak je teže povrijeđen kada ga je pogodio mlaz voze iz hidranta. Oko 4.000 škola je zatvoreno ili rade ograničenim kapacitetom kako bi pomogli zaposlenim roditeljima čija djeca nisu mogla ostati kod kuće. 

Temperatura u dijelovima Španije danas će dostići i rekordnih 43 stepena Celzijusova. 

U Kataloniji na sjeveroistoku Španije šumski požari bjesne na oko 60 metara kvadratnih ali vatrogasci upozoravaju da bi ugroženo područje moglo biti četvorostruko veće. 

U gradu Valjadolidu prijavljeno je da se devedesetrogodišnji muškarac onesvijestio i preminuo usljed vrućune. U gradiću izvan Kordobe sedamnaestogodišnji mladić je preminuo nakon skoka u bazen kako bi se rashladio poslije rada u polju.