U Domu naroda odbačen prijedlog Zakona o dopuni Zakona o PDV-u

  • 28.05.2020. 18:56

Dopuna Zakona o PDV-u čiji je predlagač Denis Zvizdić, pala je u Domu naroda BiH. On nije dobio potrebnu većinu na današnjoj sjednici. Protiv prijedloga su bili delegati SNSD-a i HDZ-a BIH, za su bili delegati iz reda bošnjačkog naroda, dok je delegat Mladen Bosić iz SDS-a bio uzdržan. 

"Mislim da je reacionalan prijedlog, prijedlog koji podržava  realni sektor, da ga je nadvladala politika kako se to obično dešava", kaže Denis Zvizdić, SDA.

Izmjene Zakona o PDV-u su populizam i licemjerje predlagača, jasna je SNSD-ova Dušanka Majkić. Delegati SNSD-a, kaže, ne podržavaju prijedlog ovog Zakona jer on predstavlja populistički pokušaj prikupljanja predizbornih poena. Sporno je i to, poručuje Majkićeva, da nedostaje neophodan stav i mišljenje Upravnog odbora UIO, što je ovaj put predlagač zaobišao. 

"Svaki put pred izbore prvo na šta se nasrće je zakon o PDV-u u pokušaju da se prigrabi neki dobar glas građana za izbore. Drugi razlog je što zakon nije išao uobičajenom procedurom. Očekivalo se da će se zakodonavna vlast tako ponašati kad je još donošen zakon o PDV-u pa zato i postoji ta odluka da jedini Upravni odbor UIO je nadležan za promjene ovog zakona", kaže Dušanka Majkić, delegat u Domu naroda.

Nadležne institucije treba da provjere predložene izmjene Zakona o PDV-u, poručio je Ministar finansija u Savjetu ministara. Samo se tako, kaže Vjekoslav Bevanda, može doći do valjanih zakonskih rješenja. Upozorio je predlagača na poštovanje procedure. 

"Pravo je zastupnika da inicira. Ovaj prijedlog zakona nije došao ni UIO na mišljenje, nije došao Upravnom odboru, nije došao Ministarstvu finansija, a ni Vijeću ministara", kaže Vjekoslav Bevanda, ministar finansija u Savjetu ministara.

Na osmoj sjednici, Predstavnički dom usvojio je po hitnom postupku Prijedlog zakona o dopuni Zakona o PDV-u, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić iz SDA.