U Briselu nastavak dijaloga Beograda i Prištine

08:10, 29.10.2020.
Izvor: Srna
Delegacija Beograda, na čelu sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem, učestvuje danas u Briselu na novoj rundi tehničkih razgovora sa Prištinom.

Razgovori počinju u 10.00 časova odvojenim susretima delegacija sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, nakon čega bi trebalo da uslijede trilateralne sesije.

EU posrednici u dijalogu navode da će agenda sastanka ostati ista kao što je bila planirana za septembar, kada je dogovoreno da se razgovara o dvije od tri započete teme međusobnim finansijskim potraživanjima i imovini.

Tehnički razgovori delegacija Beograda i Prištine nastavljaju se tačno poslije mjesec dana pauze, nakon što je prethodni sastanak na nivou eksperata planiran za 28. septembar otkazan zbog mjera karantina u Evropskoj službi za spoljne poslove u Briselu.

Dijalog Beograda i Prištine u septembru je došao u blokadu zbog odbijanja prištinske strane da razgovara o unapred dogovorenoj temi formiranja formiranja zajednice srpskih opština /ZSO/, prenosi Tanjug.

Lajčak je konstatovao da pitanje ZSO mora biti dio konačnog sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.