Eksplozije i dalje potresaju Šri Lanku

U bombaškim napadima 191 ubijenih, više od 500 ranjenih

12:08, 21.04.2019.
Izvor: Sputnjik
Thumbnail
Osma eksplozija odjeknula je u prestonici Šri Lanke Kolombu, javlja AFP. To se dogodilo samo pola sata nakon što je eksplozivna naprava aktivirana pored zoološkog vrata. Vlada Šri Lanke uvodi policijski čas od 18.00 do 6.00, dok će sutra i prekosutra biti neradni dani.

Kako javlja televizija „Njuz 1“, eksplozija se desila u stambenoj četvrti Dematagode, predgrađa Kolomba.

Od jutros, na dan kada Katolička crkva slavi Uskrs, širom Šri Lanke je odjeknulo osam eksplozija. Mete su bili luksuzni hoteli i crkve. U sedmom napadu, koji je pogodio zoološki vrt, poginule su dvije osobe, a više njih je povrijeđeno.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev nazvao je seriju napada na Šri Lanki varvarskim činom i izrazio saučešće premijeru Ranilu Vikramasingeu zbog mnogobrojnih žrtava.

„Ovaj varvarski zločin koji je izveden na katolički Uskrs ne može da se opravda. Mi dijelimo tugu i bol sa prijateljskim narodom Šri Lanke“, saopštila je pres-služba premijera Rusije.

U seriji napada je, prema preliminarnim podacima, poginulo najmanje 191 osoba, dok je više od 560 ljudi povrijeđeno. Samo u jednoj crkvi poginulo je više od 50 ljudi, rekli su policijski zvaničnici.

Policija je saopštila da je u današnjim napadima život izgubilo i 35 stranih državljana — iz SAD, Holandije, Velike Britanije itd.