Austrija

U Blajburgu, nakon ustaških simbola, zabranjena i misa

  • 08.03.2019. 14:20

Nakon zabrane isticanja ustaških obilježja na Blajburgu, hrvatska desnica dobila je novi udarac iz Austrije - koruška Katolička crkva odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za služenje mise na Lojbaškom polju, pored Blajburga.

Iz Katoličke crkve u Koruškoj obrazloženo je da je misa politički instrumentalizovana.

"Misa na polju pored Blajburga postala je dio političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju istorije," navoedeno je u pismu koje je potpisao sekretar Biskupije u Klangenfurtu Engelbert Gugenberger.

On je poručio Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj da manifestacija na Lojbaškom polju, pored Blajiburga, šteti ugledu cijele Katoličke crkve.

"Ukupna slika ove manifestacije mogla bi, s pravom, poslužiti kao osnova da se, u slučaju da se izda dozvola za održavanje mise, Katoličkoj crkvi u Koruškoj prigovori da instrumantalizuje misu u političke svrhe, kao i nedostatak distance prema fašističkoj ideologiji," piše u obrazloženju.

U pismu se navodi da je odluka o uskraćivanju dozvole za služenje mise, planirane 18. maja, donesena nakon "suštinske analize" prošlogodišnjeg skupa, kao i brojnih razgovora predstavnika biskupskih konferencija Austrije i Hrvatske.

Iako se skup održava na privatnom posjedu, služenje mise zahtijeva dozvolu nadležne Katoličke crkve u Koruškoj, podsjećaju austrijski i hrvatski mediji.

Austrija je od prošle godine pooštrila odnos prema skupu u Blajburgu, na inicijativu nekoliko austrijskih poslanika u Evropskom parlamentu.

Nedavno je u Austriji stupio na snagu i zakon koji zabranjuje ustaške simbole iz Nezavisne Države Hrvatske.

Hrvatske organizacije, uz podršku vlasti u Zagrebu, godinama organizuju okupljanje u Blajburgu, gdje odaju pomen mnogobrojnim ustašama i domobranima poginulim dok su bježali iz NDH, nakon zločina počinjenih nad Srbima, Јevrejima, Romima i antifašistima.

Dio evropskih medija nazvao je ta okupljanja najvećim neofašističkim manifestacijama nakon Drugog svjetskog rata.

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.