U američkom Kongresu 21. novembra predavanje o genocidu nad Srbima u NDH

  • 16.11.2019. 18:57

U američkom Kongresu 21. novembra biće održano predavanje o genocidu počinjenom nad Srbima, Јevrejima i Romima na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske tokom Drugog svjetskog rata, saopšteno je iz Srpskog narodnog saveza, najstarije srpske organizacije u Americi.

Ovaj događaj organizuje Srpski narodni savez u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Vašingtonu, Fondacijom za sjećanje na Јasenovac i Holokaust iz Londona i Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske iz Banjaluke.

Predavanje o temi "Јasenovac: neizgovoreni genocidi i Holokaust 1941 - 1945" održaće profesor Srboljub Živanović iz Londona, sudski antropolog koji je zajedno sa forenzičkim timom iskopavao masovne grobnice u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora za istrebljenje Srba, Јevreja i Roma.

Na predavanju će govoriti i direktor Fondacije za sjećanje na Јasenovac i Holokaust iz Londona Dragana Tomašević, koja je potomak preživjelih genocida nad Srbima u selima Šargovac, Motike, Drakulić i rudniku Rakovac.

Iz Srpskog narodnog saveza navode da će ovaj istorijski događaj biti upotpunjen izložbom "Anatomija zaborava" Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske iz Banjaluke".

Kongresmeni, senatori, strane diplomate, ambasadori i ostali posjetioci imaće priliku da pogledaju ovu izložbu i od 25. do 27. novembra u Rejburn foajeu Kongresa.

 

Тагови:
  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок