Iran

Tužili SAD zbog ponovnog uvođenja sankcija

  • 17.07.2018. 17:03

Iran je podnio tužbu protiv SAD pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, zbog ponovnog uvođenja sankcija, saopštilo je iransko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Tužba je podneta 16. jula i predata je pisarnici Suda", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu iranskog ministarstva.

"Cilj tužbe je da SAD odgovoraju za ponovno nezakonito uvođenje jednostranih sankcija Iranu. Iran je privržen vladavini prava, suočen sa prezirom SAD prema diplomatiji i zakonskim obavezama. Imperativ je da se suprostavimo njihovoj navici da krše međunarodno pravo", napisao je na Tviteru šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif.

Teheran ističe da se tužba odnosi na američko kršenje međunarodnih obaveza, posebno prema američko-iranskom Sporazumu o prijateljstvu iz 1955. godine, potpisan mnogo prije Islamske revolucije u Iranu, ali na koji se i dalje pozivaju u pravnim sporovima Teherana i Vašingtona.

Iran i SAD nemaju diplomatske odnose od 1980. godine, prenosi Dejli mejl.

Pred Međunarodnim sudom pravde će se 8. oktobra naći druga iranska tužba protiv SAD, podneta još prije dvije godine, jer je Vašington u bankama zamrznuo iranska sredstva u iznosu od dvije milijarde dolara. 

Američki predsjednik Donald Tramp je u maju povukao SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i najavio ponovno uvođenje sankcija. 

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.