Čekaju rezultate

Tužilaštvo još nije podiglo optužnicu protiv Turčina koji je usmrtio Šabana

  • 10.05.2019. 09:11

Kako se saznaje, javni tužilac u Njemačkoj čeka procjenu brzine kretanja automobila kojim je Alsin Levent izazvao saobraćajnu nesreću na autoputu u Bilefeldu, kod isključenja za Gitersloh, u kojoj su stradali kralj narodne muzike Šaban Šaulić i njegov bliski prijatelj i klavijaturista Mirsad Kerić, dok je Šaulićev kum teško povrijeđen. 

"U roku od tri sedmice tužiocu bi trebalo da stignu vještačenja brzine kretanja automobila, kao i rezultati analiza Leventove krvi na alkohol i drogu. Kvalifikacija krivičnog djela i kazna koja mu prijeti zavisit će od toga koliko je promila alkohola imao u krvi, da li je pozitivan test na kanabis, kao i da li je vozio brzinom većom od dozvoljene", kazao je izvor iz Njemačke upućen u slučaj.

Tužilac je najavio podizanje optužnice čim dobije ove izvještaje. Na zahtjev tužioca vozač Mazde je u februaru odveden u pritvor po hitnom postupku zbog opasnosti od bijega. Međutim, Turčin je prošlog petka prijavio adresu prebivališta i on je pušten da se brani sa slobode. 

Kako je rekao Leventov komšija porijeklom s naših prostora, koji je želio ostati anoniman, Levent je prijavio kao prebivalište adresu svoje djevojke s kojom je u vezi oko četiri mjeseca, u drugom gradu na oko 55 kilometara od Gitersloha. 

On je Leventa vidio kada je izašao iz pritvora i došao do stana u kojem je prethodno živio s majkom.

"Ošišao se skoro naćelavo i obrijao je bradu. Po komšiluku se priča da je plakao u pritvoru kada mu je majka bila u posjeti i govorio da mu je žao zbog onoga što je učinio", kazao je sagovornik.

Kako dodaje, Levent se u ulici družio sa dva brata Turčina, od kojih bi povremeno pozajmljivao automobil i divljao po ulici, bez vozačke dozvole. 

"Prestao sam pričati s njim kada je mogao ugroziti život jednog djeteta. Tog dana dijete je vozilo bicikl kroz ulicu, kada je on velikom brzinom projurio tim automobilom", dodaje Leventov komšija. 

Levent ga je čak, dodaje, u više navrata pitao da li zna gdje može kupiti vozačku dozvolu nacrno. Kako dodaje, Levent je često konzumirao marihuanu i na to je cijela ulica smrdjela.

Kako saznaju mediji, do javnog tužioca nije stigla privatna tužba od porodica nastradalih. Naime, na privatnu tužbu imaju pravo bračni partner, djeca i roditelji. Ukoliko neko od njih podnese tužbu, sud će je prihvatiti.

Тагови: