Zambija

Tužila mladića jer nije htio da se oženi njome

  • 09.12.2020.17:24

Čekanje da se partner obaveže brakom može biti frustrirajuća igra koja dugo traje. Jedna žena preduzela je krajnje mere, pošto njen mladić nije ispunio obećanje da će se oženiti njome.

Gertruda Ngoma (26) iz Ndole u Zambiji pokrenula je pravni postupak protiv svog mladića Herberta Salalikija (28), oca njenog djeteta, koji joj je, kako tvrdi, obećao da će se njih dvoje vjenčati.  

Žena, kojoj je očigledno bilo dosta svega, izvela je partnera pred sud zahtijevajući da iznese svoje buduće planove i iznijela sumnje u njegovu vjernost, pošto je navodno vidjela da „šalje poruke drugoj ženi".

"Nikada nije bio ozbiljan, zato sam ga tužila, jer zaslužujem da znam kakva će biti naša budućnost", rekla je Gertruda.

U svoju odbranu, Salaliki je rekao da želi da se oženi Ngomom, ali da ne može sebi to da priušti, i dodao da oni „slabo komuniciraju jer mu ona ne posvećuje dovoljno pažnje".

Nesuđena nevjesta rekla je sudu da sada osjeća da Herbert (28) nije ozbiljan u vezi sa njihovom vezom, uprkos tome što je već dao lobolu. Lobola je u Zambiji tradicionalna „naknada za zahvalnost" porodici vjerenice i znak da će se brinuti o svojoj ženi.

Par nikada nije živio zajedno, iako imaju dijete, a Gertruda živi sa roditeljima.

Sudija Evelin Nalvize, u Kabushi, savjetovala je Gertrudi da ga „tuži zbog kršenja svojevrsnog predbračnog ugovora", ali je dodala da vlasti u ovom slučaju ne mogu mnogo da intervenišu.

Sud je paru savjetovao da „svoje razlike pokušaju da pomire vansudski".

Tagovi: