Islamska zajednica u Austriji

Tuže vladu zbog zatvaranja džamija i protjerivanja imama

  • 10.06.2018. 14:42

Islamska vjerska zajednica u Austriji (IGGOe) izrazila je zaprepašćenje odlukom austrijske vlade da protjera više imama i zatvori sedam džamija i najavljuje preduzimanje pravnih koraka.

Predsjednik IGGOe Ibrahim Olgun rekao je da ta mjera vlade ne služi borbi protiv političkog islama, kako je rekao, već samo slabljenju struktura vjerske zajednice.

On je zamjerio vladi da pokušava da ocrni islamsku vjersku zajednicu zarad političkih poena.

To što je vlada u petak, pred molitvu tokom ramazana, na konferenciji za štampu objavila zatvaranje više džamija, prema njegovim riječima, je "uvreda" svih muslimana u Austriji.

"To je, čini se, vlada svjesno učinila", naglasio je šef IGGOe. On je kritikovao da vlada nije smatrala potrebnim ni da informiše unapred IGGOe o mjerama koje preduzima.

"Pod izgovorom borbe protiv političkog islama četiri predstavnika vlade, među kojima je i kancelar, su na konfereniji za štampu predstavila paket mjera. Objašnjenje potkrepljeno činjenicama ne postoji. Nije teško spoznati da te mjere ne služe borbi protiv političkog islama, već samo slabljenju struktura islamske vjerske zajednice u Austriji", tvrdi Olgun.

On je najavio istragu IGGOe protiv pomenutih džamija i imama, te i mjere ako se dokažu optužbe.

Ali isto tako najavljuje i pravne mjere protiv odluke vlade.

Zatvaranje džamija je drastičan korak koji ne može da se obrazloži formalnostima i sumnjama", poručuje Olgun.

Istovremeno je upozorio na opasnost da se muslimani stave pod opštu optužbu i pozvao je na izradu zajedničkog rješenja, umesto medijalno jednostrane politike na teret muslimanske manjine.

Austrijska vlada objavila je u petak da je donijela odluku o protjerivanju više imama, da je 60 imama pod istragom, zbog kršenja zakona o islamu koji predviđa zabranu finansiranja iz inostranstva.

Takođe je donijeta odluka o zatvaranju sedam džamija, od kojih je jedna zatvorena zbog sumnje da širi propagandu "sivih vukova", a ostalih šest zbog širenja salafizma.

Takođe je donijeta i odluka o rasformranju udruženja Arapska vjerska zajednica, koja je upravljala sa šest spornih salafističkih džamija.

Inače austrijska vlada je tvrdila da je odluku donijela uz saglasnost islamske vjerske zajednice.

Odluku vlade pozdravile su sve političke partije u zemlji, ali uz kritiku što je donijeta baš u vrijeme ramazana, kao i na početku glasanja u dijaspori za izbore u Turskoj.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.