Ostaje li Velika Britanije u EU?

Tusk: Postoji šansa da ne bude Bregzita

  • 10.05.2019. 15:00

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je danas da smatra da postoji šansa da Velika Britanija ostane u članstvu EU jer su Britanci poslije referenduma 2016. godine pokrenuli diskusiju o ostanku u bloku.

U intervjuu za poljski dnevnik "Gazeta viborča" Tusk je sugerisao da je moguće održati novi referendum o "Bregzitu" na osnovu ranijih presedana jer su u toj zemlji već održana dva plebiscita o Evropi. 

Prvi je održan 1973. godine o ulasku u tadašnju Evropsku ekonomsku zajednicu, a potom 1975. godine o ostanku u toj zajednici. 

"Ukoliko je 2016. godine bilo moguće promijeniti odluku donijetu 1975. godine, onda isto tako treba da bude moguće održati drugi referendum o `Bregzitu`", kaže Tusk, koji je često izražavao žaljenje zbog ishoda referenduma na kojem je 53 odsto Britanaca bilo za izlazak, a 48 odsto protiv. 

Prema njegovim riječima, prava diskusija o posljedicama "Bregzita" počinje ne prije ili tokom kampanje, već nakon referenduma i da bi rezultati, kada bi plebiscit danas bio održan, bili mnogo drugačiji. 

On je istakao da je paradoksalno to što je "Bregzit" pokrenuo proevropski pokret u Velikoj Britaniji.

U britanskom parlamentu u tri navrata nije ratifikovan sporazum koji je premijer Tereza Mej postigla sa EU o "Bregzitu". EU je zbog toga dozvolila odgađanje "Bregzita" do kraja oktobra. 

Тагови:
  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.