Da li nam prijeti novi migrantski talas?

Turska prijeti Evropi "otvaranjem kapije", milioni Sirijaca kreću

15:01, 06.09.2019.
Izvor: Telegraf.rs
Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan zatražio je "logističku podršku" za stvaranje bezbjedne zone na sjeveroistoku Sirije

Turska je upozorila da bi mogla da ponovo otvori rutu za sirijske izbjeglice koje bi ponovo mogle da preplave Evropu ukoliko ne dobije međunarodnu pomoć da napravi "bezbjednu zonu" na sjeveru Sirije.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan zatražio je "logističku podršku" za stvaranje bezbjedne zone na sjeveroistoku Sirije.

"Ili će to da se dogodi ili ćemo da budemo prisiljeni da otvorimo kapije", rekao je on.

Turska je trenutno privremeni dom za 3,6 miliona Sirijaca koji su pobjegli od građanskog rata. Inače, SAD podržavaju plan "sigurne zone".

Ipak, taj plan je kontroverzan jer sirijske kurdske snage paze na tursko prebacivanje Sirijaca na sjeveroistok koji nisu porijeklom sa te teritorije. Kurdske narodne zaštitne jedinice (YPG), koje Turska smatra terorističkom grupom, ne žele da naprave prolaz za turske snage na tom području. Američke snage su sa druge strane podržale YPG u borbi protiv takozvane Islamske države.

"Naš cilj je da najmanje milion naše sirijske braće vratimo u bezbjednu zonu koju ćemo formitati na našoj 450 kilometara dugoj granici. Dajte nam logističku podršku i možemo da izgradimo kućice do 30 kilometara od granice na sirijskoj teritoriji", rekao je Erdogan.

Turska želi da i američke snage patroliraju u toj zoni, a Erdogan navodi da je Turska bila u obavezi da to učini do kraja septembra. Erogan takođe strahuje da bi nove borbe u provinciji Idlib mogle da poguraju još izbjeglica u Tursku.

Sirijska vlada koju podržava Rusija bombarduje pobunjenike i terorističke grupacije u Idlibu. Turska sa druge strane podržava neke pobunjeničke grupacije tamo.

Iz Idliba je već otišlo desetine hiljada ljudi i nalaze se na turskoj granici.

Pod sporazumom iz 2016. godine sa EU, Turska je pooštrila kontrolu kako bi regulisala priliv migranata u Evropu. Dogovor je usledio nakon što se EU obavezala da obezbijedi 6 milijardi evra pomoći Turskoj kako bi obezbijedila život sirijskim izbjeglicama.

Erdogan se žalio da je do sada stiglo samo 3 milijarde evra, iako su evropski zvaničnici naveli da je isplaćeno 5,6 milijardi.

Kriza između EU i Turske 2016. godine malo je smanjila pritisak koji je bio postavljen na grčka ostrva u blizini Turske. Ipak, situacija je danas veoma tenzična na Moriji na primer, kampu na ostrvu Lezbos, gde se mladi migranti skoro svakodnevno sukobljavaju sa grčkom policijom.