Nestanak Džamala Kašogija

Turska ima dokaze da je novinar ubijen u saudijskom konzulatu

  • 12.10.2018. 17:45

Turski zvaničnici imaju audio i video dokaze koji pokazuju da je saudijski novinar Džamal Kašogi mučen i ubijen u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu, saznaje BBC.

Kašogi, kritičar saudijske vlade, nije viđen otkako je ušao u zgradu konzulata 2. oktobra.

Turska obavještajna služba ima "dokumentirane dokaze" o ubistvu, saopštio je izvor blizak istrazi.

Saudijska Arabija negira te optužbe i tvrdi da je novinar napustio zgradu.

Nestanak Džamala Kašogija i navodi o njegovom ubistvu izazvali su međunarodno zgražanje i uticali na ulaganja u Saudijsku Arabiju. 

Posljednji izvještaji ukazuju da se napad na novinara desio unutar zgrade konzulata.

Turski bezbjednosni izvor potvrdio je za BBC postojanje audio i video snimaka. Nejasno je da li je iko osim turskih zvaničnika pregledao te snimke.

Jedan izvor koga citira Vašington post izjavio je kako se moglo čuti na snimku da ljudi udaraju Kašogija. Dodaje da snimci pokazuju da je on ubijen i da je njegovo tijelo raskomadano.

"Možete čuti njegov glas i druge glasove kako govore arapski. Možete čuti kako je ispitivan, mučen i ubijen", kazao je izvor.

Kašogi je bio kolumnista u Vašington postu.

Ranije je vodeći turski kolumnista Kemal Ozturk, za koga se smatra da je blizak vladi, izjavio kako postoji snimak momenta kada je kašogi ubijen.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.