Pad popularnosti AKP-a

Turska: Erdogan na izborima izgubio Ankaru i Istanbul

07:51, 01.04.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Redžep Tajip Erdogan i koalicija predvođena njegovom AK Partijom dobili su snažan udarac izgubivši političku kontrolu nad glavnim gradom Turske u turskim lokalnim izborima. Da sve po njega bude još gore, ljevičarska Republikanska narodna partija tvrdi da je odnijela pobjedu i u Istanbulu.

Lokalni izbori u Turskoj održani su u nedjelju, a Erdoganova partija, iako je zadobila najveći broj lokalnih zajednica, zabilježila je prvi značajan pad popularnosti i to u dva najvažnija grada u državi, piše BBC.

Lokalni izbori su došli u vrijeme ekonomskog slabljenja Turske nakon višegodišnje ekspanzije privredne moći. Zato su izbori viđeni i kao referendum o Erdoganovoj vlasti u ovoj euroazijskoj zemlji.

Erdogan je svjestan značaja gubitka glavnog grada te je izjavio kako će u budućnosti nadomjestiti greške koje su do toga dovele.

Ankaru je osvojila Republikanska narodna partija i njen predstavnik Mansur Javas. Zanimljivo je u Istanbulu gdje su pobjedu proglasili i Erdoganova AK PArtija i Republikanska narodna partija.

Republikanci su osvojili Izmir, najzapadnije lokalne zajednice, kao i turističke centre uz obalu Mediterana. S druge strane, to je i očekivani rezultat za spomenute dijelove zemlje.

Više od 57 miliona ljudi imalo je pravo glasa da bira gradonačelnike, načelnike i odbornike lokalnih skupština.

Tačni rezultati bit će poznati u dogledno vrijeme.