Hasaka

Turska bombardovala Kurde u Siriji

  • 07.10.2019.22:13

Turska avijacija izvela je napad na bazu kurdskih Sirijskih demokratskih snaga u sirijskoj provinciji Hasaka, saopštila je televizija Majadin.

"Turski avioni izveli su napad na štab kurdskih snaga u predgrađu grada El Malikija u provinciji Hasaka na severoistoku Sirije", javlja televizija.

U saopštenju se precizira da za sada nema podataka o žrtvama napada.

​Sirijska državna televizija Ihbarija takođe je saopštila o turskom napadu na kurdske snage u selu Tel Tavil u blizini El Malikije.

I sirijski državni radio potvrdio je da je tursko ratno vazduhoplovstvo izvelo vazdušni napad na kontrolni punkt na granici Sirije i Iraka, u kojem su porušena dva mosta. Ovaj kontrolni punkt kontrolišu arapsko-kurdski odredi Sirijskih demokratskih snaga.

Ranije su Sirijske demokratske snage javile da su se američke snage povukle sa granice sa Turskom na sjeveru Sirije, kršeći sporazume postignute sa kurdskim saveznicima. Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan takođe je izjavio da američka vojska napušta teritorije na sjeveru Sirije, gdje Turska planira da izvede vojnu operaciju protiv kurdskih snaga.