Kanadski premijer

Trudo odbacio političku konotaciju hapšenja Meng Vanžu

  • 07.12.2018. 08:52

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da je odluka Kanade da uhapsi šefa finansija kineskog globalnog telekoma "Huaveja" Meng Vanžu, na zahtjev SAD, donesena bez "bilo kakvog političkog uplitanja".

Meng Vanžu, koja je zamjenik predsjedavajuće odbora kompanija i kćerka osnivača Rena Žengfeja, uhapšena je u Vankuveru 1. decembra i suočava se sa izručenjem u SAD.

Obraćajući se novinarima u Montrealu, Trudo je priznao da je imao "nekoliko dana na raspolaganju" uoči hapšenja Mengove, ali insistira da u ovom slučaju nije bilo političkog miješanja.

"Uvjeravam vas da smo mi zemlja nezavisnog pravosuđa i relevantne institucije donijele su odluku u ovom slučaju bez političkih primjesa ili miješanja", rekao je on.

Trudoovi komentari uslijedili su nakon što je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo hitno oslobađanje Mengove, navodi DPA.

Američke vlasti navodno su pokrenule istragu o aktivnostima "Huaveja" u vezi sa sankcijama Iranu. Obavještajne službe SAD ranije su opisale kinesku kompaniju kao prijetnju po američku nacionalnu bezbjednost.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.