Trovanje olovom

Trudnice i djeca koji žive u blizini Notr Dama moraju na analizu krvi VIDEO

  • 04.06.2019. 18:04

Pariska zdravstvena agencija preporučuje da trudnice i djeca ispod sedam godina koji žive u blizini katedrale Notr Dam, urade analizu krvi jer postoji opasnost da su zatrovani olovom poslije požara koji uništio ovu katedralu.

U požaru koji se dogodio 15. aprila stotine tona otrovnog olova iz spaljenog krova katedrale i tornja koji se urušio završile su u vazduhu. Olovo se kasnije spustilo na zemlju u vidu prašine, zbog čega je u uzorcima okolnog zemljišta detektovano njegovo visoko prisustvo.

U blizini katedrale nadležne službe identifkovale su dijete sa povišenim nivoom olova u krvi. Naime, topljenje krova katedrale Notr Dam tokom požara dovelo je do ogromnog rasta koncentracije olova na trgu ispred objekta i u okolnim ulicama.

Policija Pariza saopštila je da je utvrđen nivo olova između 10 i 20 grama po kilogramu zemljišta, što je od 32 do 65 puta više od ograničenja koje preporučuju zdravstvene vlasti. Oblasti najbliže katedrali trenutno su zatvorene.

U saopštenju se navodi da najveću opasnost predstavlja olovna prašina koja može da pokrije površine obližnjih zgrada i radnji. Da bi se izbjeglo trovanje olovom, vlasti su preporučile temeljno čišćenje odbačenim tkaninama, kao i da trudnice i djeca često peru ruke.

Pariske vlasti počele su sa čišćenjem olovne prašine u preostalim dijelovima predvorja Notr Dama, ali agencija prenosi da ne postoji rizik po kvalitet vazduha.
 

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином