Triantafilos Apostolu odgovara pred sudom

Trener optužen za silovanje maloljetnice: Izjavio da je htio oženiti

  • Извор: Агенције
  • 15.01.2022. 14:07

Grčki trener jedrenja Triantafilos Apostolu odgovara pred sudom u Atini povodom optužbi za silovanje 11-godišnje djevojčice, u slučaju koji je izašao na vidjelo kada je sportistkinja, osvajačica zlatne olimpijske medalje, progovorila o seksualnom zlostavljanju u sportu.

Seksualno zlostavljanje

Apostolu se pojavio na Sudu u srijedu, skoro 12 godina poslije navodnog silovanja. Žrtva i njena porodica su također bili na Sudu, zajedno sa bivšom olimpijskom šampionkom u jedrenju Sofijom Bekatoru koja je i srušila zid ćutanja o seksualnom nasilju u sportu. Odluka Bekatoru da govori o seksualnom zlostavljanju u grčkom sportu dovela je do verzije kampanje "MeToo" u toj zemlji.

Izraz se prvi put se pojavio na Internetu još 2006. godine, kad ga je Tarana Burk, žena koja je preživjela seksualno zlostavljanje, upotrebila na društvenim mrežama. Ali je ovaj hešteg postao viralan - i globalan - tek poslije skandala sa holivudskim producentom Harvijem Vajnstinom, koji je 2020. godine osuđen na 23 godine zatvora zbog silovanja i seksualnog napastvovanja.

Koristeći hešteg #metisofia na nalozima Bekatoru na društvenim mrežama, sportistkinje su od decembra 2020. godine počele da objavljuju lična iskustva, razbijajući tabu o seksualnom nasilju. Istupanje Bekatoru bio je podsticaj mladoj ženi da podnese tužbu protiv svog bivšeg trenera.

Apostolu, koji danas ima 39 godina, otkrio je identitet u intervjuu grčkim medijima u januaru 2021, neposredno prije hapšenja. On je za grčki sajt Prototema rekao da je djevojka bila starija od 11 godina i da je želio da je oženi sve dok se slučaj nije pojavio u javnosti. Od tada se nalazi u istražnom zatvoru.

Mlada žena, sada 21-godišnjakinja, rekla je grčkoj televiziji uoči suđenja da je od devete godine bila silovana i seksualno i verbalno zlostavljana.

- Trebalo mi je 10 godina da shvatim da dijete ne može da bude krivac (što je silovano), rekla je ona za TV ANT1.

Ohrabriti druge

Nada se da će njena odluka da istupi ohrabriti druge, kao što je nju okuražila ispovest Sofije Bekatoru.

- Moramo da prekinemo ćutanje, kaznimo nasilnike i okončamo stigmu u vezi sa žrtvama seksualnog zlostavljanja.

Bekatoru je progovorila tokom onlajn video konferencije, navodeći kako je bila izložena „seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju" u hotelskoj sobi neimenovanog direktora Grčke jedriličarske federacije (HSF) 1998. godine.

- Pokušala sam da ga odgurnem da bih mu pokazala da ne pristajem pristanka, ali šta god bih rekla, on nije odustajao, ispričala je.

Bekatoru je objasnila kako je ćutala da bi nastavila da jedri i da se takmiči i da je od tada imala višegodišnje terapije. Proslavljena grčka sportistkinja, osvojila je zlato na Olimpijskim igrama u Atini 2004. i postala prva žena koja je nosila zastavu grčkog olimpijskog tima na Igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine, prenose Vijesti.me.

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)