Odbor podržao da se Benon optuži za nepoštovanje Kongresa

Trampovom "spin doktoru" prijeti zatvor

  • Izvor: Tanjug
  • 20.10.2021.09:00

Odbor Predstavničkog doma američkog Kongresa, koji istražuje upad u Kapitol 6. januara, jednoglasno je podržao optužbe protiv bivšeg savјetnika Bijele kuće Stiva Benona za nepoštovanje Kongresa.

Benon, poznat i kao Trampov “spin doktor”, prethodno je pozvan da svjedoči, ali je on to odbio što je Odbor u svojoj odluci ocijenio kao šokantno.

Odluka odbora otvara put da se čitav Predstavnički dom izjasni o tome, a zatim se prosljeđuje Ministarstvu pravde, koji će odlučiti da li da podigne optužnicu. Glasanje u Predstavničkom domu zakazano je za četvrtak.

Ako bude osuđen, Benon bi mogao da se suoči sa novčanom i zatvorskom kaznom do godinu dana, prenosi BBC.

U izvještaju u ponedjeljak Odbor je iznio tvrdnje da je Benon dao izjave koje ukazuju na to da je unaprijed znao za “ekstremne događaje” 6. januara, kada je bilo planirano da Kongres potvrdi demokratu Džoa Bajdena za pobjednika na predsjedničkim izborima.

Takođe je navedeno na koje je sve načine Benon učestvovao u događajima uoči pobune, uključujući izvještaje da je podsticao Trampa da se fokusira na 6. januar, dan potvrde elektorskih glasova, te komentare od 5. januara da će sljedećeg dana “nastati potpuni haos”.

Tramp je u ponedjeljak tužio kongresnu komisiju tvrdeći da su njeni članovi nelegalno tražili podatke iz Bijele kuće, a u tužbi koja je podnijeta sudu u Vašingtonu navodi se da je materijal koji je ona tražila pokriven pravnom doktrinom poznatom kao “izvršna privilegija”, koja štiti povjerljivost određenih komunikacija Bijele kuće.

Tramp je podnio tužbu nakon što je predsjednik Bajden odlučio da se odrekne prava da blokira dostavu dokumenata Kongresu, prava koja mu daje “izvršna privilegija”.

Bajdenova administracija je navela da je nasilna opsada Kapitola prije više od devet mjeseci bila tako ekstreman događaj da zavređuje odricanje od privilegije koja obično štiti komunikacije Bijele kuće.

Tagovi: