Trampu prijeti opoziv. Sve više republikanaca traži ostavku: "Obuzelo ga je ludilo"

  • 11.01.2021. 10:10

Deset dana prije kraja mandata Donald Tramp je suočen sa sve brojnijim pozivima na ostavku, pa i iz republikanskog tabora, kako bi se izbjegla teška procedura opoziva usred političke, zdravstvene i privredne krize.

Nakon republikanskih senatora Bena Sassea i Lise Murkowski, senator Pat Toomey ocijenio je u nedjelju na CNN-u da bi predsjednikova ostavka bila "najbolje rješenje".

Nakon predsjedničkih izbora 3. novembra na kojima je izgubio Donalda Trampa je "zahvatila neka vrsta ludila, napravio je stvari potpuno nezamislive i neoprostive", dodao je.

"Najbolja stvar za jedinstvo zemlje bila bi njegova ostavka", rekao je za ABC Alan Kitzinger, član Predstavničkog doma i prvi republikanac koji je odmah u četvrtak pozvao da se predsjednika proglasi "nesposobnim" za obavljanje dužnosti.

Ali američki milijarder ne daje ni najmanji znak da je voljan dati ostavku, rekli su njegovi savjetnici, a prenose američki mediji.

Ne želi dati ostavku

Nancy Pelosi, koja je najavila da će poduzeti korake ako predsjednik na odlasku ne odstupi, pozvala je u subotu svoj štab da se ove sedmice vrati u Washington kako bi odlučili o tome kako će sankcionirati Trampa za nasilni upad u Kapitol na koji je, kažu, poticao demonstrante.

U otvorenom pismu predstavnicima nije spomenula mogući opoziv, ali je istaknula da je "apsolutno nužno da oni koji su učestvovali u napadu na našu demokratiju odgovaraju za to". 

U tekstu optužbe koja je podnesena Predstavničkom domu i koju je potpisalo najmanje 200 predstavnika republikanskom predsjedniku se zamjera da je "svjesno davao izjave" koje su u srijedu potaknule navalu njegovih pristalica na zgradu Kongresa.

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.