Kurt Volker

Trampov najbliži saradnik dobio sudski poziv

14:38, 28.09.2019.
Izvor: Agencije/Reuters
Specijalni izaslanik američkog predsjednika za Ukrajinu, Kurt Volker, podnio je ostavku, javio je Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Volkerovo ime pominje se u prijavi uzbunjivača iz obavještajne zajednice, koja je objavljena u četvrtak, a u kojoj se za njega kaže da je pokušao da “umanji štetu” napora advokata Donalda Trampa, Rudija Đulijanija, da izvrši pritisak na Ukrajinu da istraži demokrate.

Britanska agencija podsjeća da je Volker obavljao funkciju specijalnog izaslanika predsjednika za Ukrajinu od 2017. godine, da nije radio puno radno vrijeme i da za to nije bio plaćen.

Stejt department se ovim povodom do sada nije oglasio.

Demokrate u Predstavničkom domu, koje sprovode istragu o opozivu predsjednika SAD, tražile su da Volker svjedoči pred Kongresom u vezi sa telefonskim pozivom od 25. jula, u kojem je Tramp ohrabrivao ukrajinskog predsjednika da istraži njegovog potencijalnog predsjedničkog rivala Džozefa Bajdena.
Stejt pres, studentska publikacija Univerziteta u Arizoni, prva je objavila da je Volker podnio ostavku. Taj univerzitet, napominje Rojters, podržava “tink-tenk” instituciju gdje je Volker izvršni direktor.

Sudski poziv Pompeu

Tri komiteta Predstavničkog doma Kongresa na čijem čelu su demokrate izdala su u petak sudski poziv američkom državnom sekretaru Majku Pompeu, nastojeći da ga prinude da preda dokumenta vezana za kontakte sa ukrajinskom vladom.

To su Komiteti za spoljna i obavještajna pitanja, kao i Komitet za nadzor, koji su takođe zakazali saslušanja za pet zvaničnika Stejt departmenta u naredne dvije sedmice, javio je Rojters.

Medju njima su bivša ambasadorka SAD u Ukrajini Meri Jovanović, Kurt Volker, specijalni predstavnik SAD za Ukrajinu, kao i američki ambasador u EU Gordon Sandlend.

(Agencije)