Al Grin podnio zahtjev

Trampa od impičmenta spasila njegova "ljuta protivnica"

  • 18.07.2019. 10:17

Demokratski kongresmen iz Teksasa Al Grin podnio je Kongresu zahtjev za glasanje o rezoluciji o opozivu predsjednika SAD Donalda Trampa. Taj predlog je odbačen.

Povod su Trampove uvrede na račun nekoliko demokratskih kongresmenki imigrantskog porijekla.

Međutim, demokratska predsjednica Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi, koja je izjavila da će taj zahtjev biti obustavljen, to je i učinila i Predstavnički dom Kongresa SAD ubjedljivom većinom odbacio je predlog za impičment.

Glasanju je prikazalo koliko su demokrate podijeljene po pitanju pokušaja da se Tramp ukloni prije izbora 2020.

Prijedlog teksaškog demokrate Ala Grina je odbačen sa 332 glasa dok je 95 kongresmena glasalo za impičment, a protiv predloženih mjera je glasalo i tri petine demokrata.

Po tim rezultatima se može pretpostaviti, piše Asošiejted pres, da je predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, demokrata, bila uspješna u naporima da spriječi pokušaj impičmenta prije pribavljanja eventualnih dokaza koji bi pridobili javnost za smjenu predsjednika.

"Ima mnogo nezadovoljstva, s raznih strana. Ali nekad jednostavno morate da zauzmete stav", rekao je Grin poslije glasanja.

Svi republikanci su glasali protiv impičmenta.

"Ovo je jedino što su oni htjeli da urade još od dana izbora", rekao je u kratkoj izjavi lider republikanaca u Predstavničkom domu Kevin Mekarti.

Tramp je pokušaj impičmenta nazvao "najsmiješnijim projektom u koji je ikada bio uključen".

On je rekao da je "ogromna većina protiv impičmenta završetak te priče" i pozvao demokrate da se "vrate poslu".

AP navodi da novije ankete pokazuju da se većina građana protivi impičmentu, a čak i kad bi Predstavnički dom izglasao impičment, što je jednako podizanju optužnice, Tramp bi na suđenju u Senatu gotovo sigurno bio oslobođen optužbi.

Kongresmen Grin je prijedlog za impičment podnio zbog Trampovih nedavnih komentara o četiri demokratske predstavnice kojima je poručio da se "vrate u svoje zemlje". Poslanice Aleksandrija Okazio-Kortes, Ajana Presli, Ilhan Omar i Rašida Tlaib su pripadnice manjina, ali sve imaju američko državljanstvo i samo Omar nije rođena u SAD.

Grin je u zahtjevu naveo da je Tramp iznio "rasističke uvrede" na račun obojenih predstavnica demokrata u Kongresu, kao i da Tramp nije sposoban da bude predsjednik, prenio je AP.

Pelosi i drugi demokratski lideri, međutim, smatrali su da bi samo glasanje o takvoj rezoluciji bilo nepotrebno, opasno i razdiruće u inače "ranjivom" Kongresu. Pelosi je odmah navela da će odbor demokrata u Kongresu obustaviti Grinovu rezoluciju. "Odmah ćemo se toga osloboditi", rekla je Pelosi novinarima.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина