Tramp želi sastanak s Putinom prije izbora

  • 15.07.2020. 22:44

Predsjednik SAD Donald Tramp želi da se sastane s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom prije izbora u Americi uprkos upozorenjima da bi Moskva mogla da iskoristi razgovore da ubrza svoj povratak u vrh svjetskih pitanja i da ništa ne da zauzvrat, piše list "Tajms".

Tramp želi da se sastanak organizuje na osnovu poziva Putina na sastanak pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN radi obilježavanja 75-godišnjice postojanja Ujedinjenih nacija.

Državni sekretar SAD Majkl Pompeo potvrdio je tokom telefonskog razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim u ponedjeljak, 13. jula, da Tramp želi da se sastane s Putinom prije američkih izbora u novembru.

"Tajms" piše da je najvjerovatnija opcija za sastanak Generalna skupština UN u Njujorku 15. septembra.

List podsjeća da je Rusija isključena iz međunarodnih okupljanja na najvišem nivou otkako je Grupa osam (G8) smanjena na format G7 zbog prisajedinjenja Krima Rusiji 2014. godine.

Međutim, Tramp nije odstupao od svojih planova da vrati Moskvu u međunarodne okvire.

Posljednji sastanak Trampa i Putina u Helsinkiju 2018. godine završio s kontroverznim komentarom kada je američki lider rekao da "ne vidi razlog zašto bi se Rusija miješala u izbore u SAD", uprkos, kako "Tajms" tvrdi, čvrstim dokazima da se Moskva jeste miješala.

Putin je u januaru predložio sastanak lidera SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije i Francuske, radi obilježavanja 75 godina od osnivanja UN. Ideju su podržale ostale zemlje, prije globalne pandemije virusa korona.

Moskva i dalje želi da se sastanak organizuje, uprkos propalom planu Trampa da organizuje samit G7 kojem je želio da i Rusija prisustvuje.