Vol Strit Žurnal javlja

Tramp želi rješenje za Kosovo prije izbora

  • 15.06.2020. 22:59

Američki predsjednik Donald Tramp pozvao je predsjednike Srbije i kosovskog predsjednika na razgovore u Vašington 27. juna ove godine.

Kako navodi list Vol Strit Žurnal, američki predsjednik ima namjeru da postigne konačni dogovor između, kako se navodi, "ove dvije države" prije predsjedničkih izbora ove godine. Srpski predsjednik Aleksandar Vučić ikosovski predsjednik Hašim Tači su, kako dalje navodi list, inače veoma blizak administraciji, pozvani u Bijelu kući na razgovore. List ističe da bi rješavanje spora oko statusa Kosova moglo stabilizovati cijeli region zapadnog Balkana i okrenuti ga ka Evropskoj uniji.

"Usprkos situaciji u SAD i širenju virusa korona, Tramp se nada da će osigurati dugoročni održivi formalni mirovni ugovor u regiji koji je bio žarište suparničkih sila, kako bi poboljšao svoj soljnopolitički kredibilitet. Ali novo otvaranje razgovora između Kosova i susjedne Srbije, ruskog saveznika, koji podržavaju SAD, već izaziva kontroverzu u Evropi, gdje diplomate smatraju da bi se Evropska unija mogla smestiti u problem", navedeno je u tekstu.

Srbija i tzv. Kosovo potvrdili su da su dobili poziv za sastanak u Bijeloj kući 27. juna.

Tramp lično se zainteresovao za to pitanje prošle godine, "nakon što su predsjednici dvije zenlje pristupili administraciji", rekao je visoki američki zvaničnik. Rješavanje dugogodišnjeg spora značilo bi Trampu uoči izbora, smatraju zvaničnici administracije, budući da su razgovori sa Sjevernom Korejom i pritisak na Iran do sada dali ograničene rezultate.

Uspješan ishod proširio bi uticaj SAD na Balkanu, gdje se Kina i Rusija agresivno takmiče za uticaj, posebno od početka pandemije.

Pisanje ovog lista potvrdio je svojom objavom na Tviteru specijalni predstavnik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel.

"Sjajne vijesti! Dobio sam potvrdu od vlada Kosova i Srbije da se obavezuju da privremeno zaustave kampanju za povlačenje priznanja (Kosova) i lobiranje za članstvo (Kosova) u međunarodnim organizacijama, kako bi se sastali u Vašingtonu, u Bijeloj kući, 27. juna, zbog razgovora o dijalogu", napisao je Grenel.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.