Hirovitost predsjednika SAD

Tramp zbog Grenlanda odložio posjetu Danskoj

  • 21.08.2019. 15:54

Američki predsjednik Donald Tramp odložio je planirani sastanak sa premijerkom Danske Mete Frederiksen zbog njene nezainteresovanosti da razgovara o mogućoj kupovini danske autonomne teritorije Grenlanda. 

Nakon "komentara Mete Frederiksen da nije zainteresovana da razgovara o kupovini Grenlanda, odložiću sastanak planiran za dve nedelje za neko drugo vrijeme...", tvitovao je Tramp.

Sastanak američkog predsjednika i danske premijerke bio je planiran početkom septembra. Pošto je Vol strit džurnal prvi objavio da je Tramp zainteresovan da kupi Grenland, danske i vlasti Grenlanda odmah su saopštile da nije na prodaju.

Tramp nije negirao zainteresovanost za kupovinu, ali je rekao da ne planira da gradi na ostrvu. Na Grenlandu se decenijama nalazi američka vazduhoplovna baza.

Portparolka danske kraljevske porodice izjavila je da je odluka američkog predsjednika Donalda Trampa da odloži posjetu Danskoj iznenađujuća.

Prema njenim rečima, Tramp je dobio zvaničan poziv da dođe u posjetu Danskoj 2. i 3. septembra, prenosi AP.

Tramp je ranije danas odložio planiranu posjetu Danskoj.

Kako navodi Rojters, Tramp je odlučio da odložio posjetu nakon što je premijerka Danske Mete Frederiksen odbila njegovu ideju o kupovini Grenlanda.

"Danska je veoma posebna zemlja sa nevjerovatnim ljudima, ali na osnovu komentara premijerke Mete Frederiksen, da nema interesa da razgovara o prodaji Grenlanda, odložiću naš sastanak, planiran za dvije nedelje, za neko drugo vrijeme", poručio je Tramp na Tviteru. 

Danska premijerka Mete Frederiksen izjavila je danas da je "razočarana i iznenađena" odlukom američkog predsjednika Donalda Trampa da otkaže posetu Danskoj nakon što je ona odbacila mogućnost prodaje Grenlanda Sjedinjenim Državama.

"Poziv za jaču stratešku saradnju sa Amerikancima na Arktiku je i dalje otvoren", poručila je Frederiksen.

Frederiksen je novinarima rekla da se radovala posjeti Trampa, planiranoj za 2. i 3. septembar, dodajući da su SAD jedan od najbližih saveznika Danske, prenosi AP.