Blokada rada vladinih agencija

Tramp uskratio predsjednici Predstavničkog doma vojni avion i poslao je na običan let

11:50, 18.01.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Američki predsjednik Donald Tramp i lideri demokrata vode pravi rat zbog blokade rada vladinih agencija, do koje je došlo nakon odbijanja demokrata da podrže Trampov zahtjev za podizanje zida na granici sa Meksikom.

Tramp je odustao od puta na ekonomski skup u Davosu solidarišući se sa vladinim službenicima, čije su plate na čekanju do usvajanja stopiranog budžeta. 

On je poručio predsjedniku Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi, koja odbija da glasa za finansiranje zida, da je odgodio njeno putovanje u Belgiju, Egipat i Avganistan zbog djelimične blokade vlade, koja traje od 27. decembra. 

Predsjednik Predstavničkog doma uobičajeno koristi vojni avion za prekomorska putovanja, ali je Tramp sada tu mogućnost oduzeo Pelosijevoj i uputio je na komercijalne letove. 

Pelosijeva je pisanim putem predložila Trampu prijedlog da zbog blokade vlade odgodi godišnje tradicionalno obraćanje naciji, kada predsjednik SAD izlaže ciljeve administracije za predstojeću godinu. 

Ona je navela da nije dobila odgovor iz Bijele kuće. 

Ali, onda je uslijedila Trampova poruka - "Usljed blokade vlade, žao mi je što Vam moram poručiti da je Vaš put u Brisel, Egipat i Avganistan odgođen". 

"Napravićemo novi raspored za Vaš sedmodnevni put kada vlada opet počne da radi", navodi se u Trampovom pismu. 

Oko četvrtine saveznih agencija zatvoreno je usljed odbijanja demokrata da predsjedniku Donaldu Trampu daju finansijska sredstva potrebna za izgradnju zida na granici sa Meksikom. 

Tramp traži 5,7 milijardi dolara za zid na granici, koji bi trebalo da zaustavi migrante i spriječi narko-poslove. 

Demokrate, koje su preuzele Predstavnički dom u Kongresu ovog mjeseca, odbile su njegove zahtjeve, napominjući da postoje jeftiniji i efikasniji načini za poboljšanje bezbjednosti na granici. 

Oko 800.000 ljudi koji rade u saveznim agencijama sada je na kolektivnom odmoru ili rade bez plate, iako su njihova radna mjesta od velike važnosti. 

"Sve je jasnije da su radikalne demokrate pobornici otvorene granice i kriminala. Oni ne žele ni da čuju za veliku humanitarnu krizu na našoj južnoj granici", poručio je Tramp na "Tviteru".