Tramp: Tražio sam manje testiranja na koronu, imamo previše slučajeva

  • 21.06.2020. 08:51

Američki predsjednik Donald Tramp objelodanio je na prvom predizbornom mitingu u Tulsi u Oklahomi, kojem je prisustvovalo manje ljudi nego što se očekivalo, da je rekao zvaničnicima svoje administracije da smanje obim testiranja na virus korona zbog porasta broja slučajeva u SAD, i upotrebio je rasistički termin za kovid-19.

"Znate, testiranje je mač sa dvije oštrice. Kada masovno testirate, pronaći ćete više ljudi. Zato sam rekao mojim ljudima: 'Molim vas usporite terstiranje'", rekao je Tramp na skupu održanom u subotu.

Neimenovani zvaničnik Bijele kuće kazao je kasnije za CNN da se "predsjednik očigledno šalio".

Kako prenosi taj medij, Tramp je tokom govora upotrijebio izraz koji aludira na to da virus korona potiče iz Kine.

Objašnjavajući da virus ima više imena od bilo koje druge bolesti, on je spomenuo izraz "kung flu" (kung grip), što označava grip koji je došao iz zemlje kung-fua.

Američki predsjednik se osvrnuo i na antirasističke proteste širom zemlje, kritikujući novi trend rušenja statua ličnosti iz kolonijalne ere.

"Ludačka ljevičarska rulja pokušava da vandalizuje našu istoriju, da uništi naše spomenike, naše divne spomenike, da ruši statue i da kažnjava, neutrališe i muči svakoga ko se ne pokorava njihovim zahtjevima da imaju totalnu kontrolu. Mi se ne pokoravamo", poručio je Tramp, prenosi AP.

Agencija ističe da je Trampov miting održan uprkos upozorenjima da predstavlja zdravstveni rizik, jer je jedno od najvećih okupljanja u svijetu u zatvorenom prostoru tokom pandemije virusa korona.

Ono što je trebalo da bude pokazatelj političke moći, ispao je običan događaj, s obzirom na to da je u dvorani sa 19.000 mjesta bilo hiljade praznih sjedišta, dok je neposredno prije skupa objavljeno da se u štabu predsjedničke kampanje pojavilo šest slučajeva virusa korona, navodi AP.

Tramp je pokušao da objasni zbog čega ima malo ljudi, svaljujući krivicu na medije koji su upozoravali "da se ne dolazi, da se ne ide, da se ne radi ništa", dok je naveo da demonstranti na ulici "rade loše stvari", iako su protesti ispred centra u kome se miting održavao bili mirni.

"Počinjemo našu kampanju, tiha većina jača je nego ikad", uzviknuo je Tramp.

U skoro dvočasovnom govoru kojim se vratio u kampanju poslije tromjesečne pauze zbog pandemije, Tramp je napao i medije, "ljevičarske radikale", za koje je rekao da preuzimaju ulice Amerike, kao i svog rivala na predstojećim izborima, bivšeg američkog potpredsjednika Džoa Bajdena, koga je opisao kao "slabog i mentalno nesposobnog".

Predsjednik je, što nije njegov običaj, priznao da govor pred dijelom praznom arenom, nije njegov najbolji.

"Za sada sam prosječan", ocenio je Tramp.

Dok je trajao miting, ispred arene bilo je komešanja između predstavnika pokreta "Životi crnaca su važni" i pristalica Donalda Trampa.

Policija u Tulsi objavila je da je uhapšena bjelkinja u majici na kojoj je pisalo "Ne mogu da dišem" na privatnom događaju koji je odbila da napusti.

Ispred arene viđena je mala grupa naoružanih ljudi, a jedan od njih rekao je reporterima da je tu, u slučaju da "Antifa protesti postanu nasilni".

Skup u Tulsi trebalo je da bude održan u petak, ali je pomjeren za dan kasnije nakon kritika da je pao na dan kada se obilježava okončanje ropstva u Sjedinjenim Državama, kao i da se održava u gradu koji ima istoriju rasnih tenzija.

Tulsa je 1921. godine bila mjesto masovnog napada, u kojem je ubijeno nekoliko stotina Afroamerikanaca.

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.