Nije proglasio vanredno stanje

Tramp tražio od Kongresa milijarde za zid na granici sa Meksikom

  • 09.01.2019. 07:48

Američki predsjednik Donald Tramp zatražio je od Kongresa 5,7 milijardi dolara ove godine kako bi se izgradio zid na granici sa Meksikom, ali nije proglasio vanredno stanje, koje bi moglo da dovede do finansiranja tog projekta, mimo budžeta, odnosno Kongresa.

On je u televizijskom obraćanju naciji rekao je da je na američko-meksičkoj granici sve veća bezbjednosna kriza, prenosi Glas Amerike.

"Tokom godina, hiljade Amerikanaca su brutalno ubili oni koji ilegalno ulaze u našu zemlju a još hiljade života će biti izgubljeno ako ne reagujemo odmah. Ovo je humanitarna kriza, kriza srca i duše. Prošlog mjeseca, 20.000 djece je ilegalno uvedeno u SAD, što je znatno povećanje. Tu djecu koriste kao pione surove bande i beskrupulozni krijumčari ljudima", rekao je Tramp.

Međutim, poslije nekoliko dana tokom kojih je nagovještavao da bi mogao da iskoristi svoja predsjednička ovlašćenja da proglasi vanredno stanje, kao prvi korak da usmjeri novac za zid bez dozvole Kongresa, Tramp je djelovao kao da je spreman da, umjesto toga, nastavi da radi na pronalaženju rješenja s Kongresom.

Tokom obraćanja Tramp je rekao da je jedini razlog što vlada ostaje zatvorena taj što demokrate odbijaju da finansiraju obezbjeđivanje granice.

"Svim građanima poručujem - zovite Kongres i recite im da konačno, poslije ovolikih decenija, obezbijede našu granicu. To je izbor između ispravnog i pogrešnog, pravde i nepravde. Pitanje je možemo li da ispunimo svoju svetu dužnost prema američkim građanima kojima služimo", rekao je Tramp.

Poslije obraćanja Trampa, naciji su se obratili lideri demokrata u Kongresu.

Novoizabrana predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi poručila je da "predsjednik Tramp mora da prestane da drži američke građane kao taoce, prestane da proizvodi krizu" i da mora da ponovo otvori vladu.

Ona je dodala da je predsjednik izabrao strah a da demokrate žele da se drže činjenica i dodala da i demokrate žele sigurnu granicu, ali uz poštovanje osnovnih američkih vrijednosti, poručujuci da žene i djeca imigranti na granici ne predstavljaju bezjbednosnu pretnju već - humanitarni izazov.

Lider manjine u Senatu Čak Šumer izjavio je da simbol Amerike treba da bude Statua slobode a ne devet metara visok zid i dodao da je predsjednik Tramp zatvorio vladu zato što nije uspio da ubijedi Kongres i američki narod da snose troškove izgradnje "neefikasnog i nepotrebnog zida na granici".

"Mi ne vladamo tako što pravimo scene kao djeca", rekao je Šumer i dodao da predsjednik nanosi štetu milionima Amerikanaca zato što mu želja nije ispunjena.