Predsjednik SAD

Tramp: Tedros je taj koji politizuje krizu oko pandemije

  • 10.04.2020. 21:33

Predsjednik SAD Donald Tramp ponovo je kritikovao direktora Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedrosa Adanoma Gebrejesusa, rekavši da je on taj koji politizuje krizu oko globalne pandemije virusa korona, javlja Glas Amerike (VOA).

Tramp je prethodno kritikovao Tedrosa, navodeći da je SZO suviše "orijentisana prema Kini" i da će zato suspendovati finansijska sredstva koja Vašington izdvaja za SZO.

Odgovarajući Trampu, Tedros je pozvao na jedinstvo i upozorio da ne treba politizovati krizu, podsjeća VOA.

"Nema potrebe da se COVID-19 koristi za političke udarce. Nema potrebe. Ima mnogo drugih načina da se dokažete", rekao je Tedros reagujući na Trampove optužbe.

Kako dodaje VOA, Tramp je na to uzvratio rekavši da je Tedros "taj koji politizuje".

"Kada kaže politizovanje, on je taj koji politizuje. To ne bi trebalo da radi, vidite, mi smo potrošili 450 milijardi, 452 milijarde, skoro 500 milijardi (dolara) prošle godine. Stotine milijardi u prethodnih nekoliko godina. A oni moraju da obave mnogo bolji posao", rekao je predsjednik SAD.

Tramp je optužio SZO da je sporo reagovala na pandemiju, iako je, kako podsjeća VOA, proglasila COVID-19 hitnim problemom za javno zdravlje na međunardonom nivou, nedjeljama prije nego što su SAD proglasile vanredno stanje.

VOA podsjeća i da je Tramp ranije pozdravio globalnu ulogu Kine u pandemiji, ističući da je pozitivno to što Peking pomaže drugim zemljama.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок