Nove prijetnje Iranu

Tramp šalje još vojnika na Bliski istok

22:40, 24.05.2019.
Thumbnail
Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa obavjestila je Kongres da planira da uputi na Bliski istok dodatnih 1.500 vojnika u svijetlu rastućih tenzija sa Iranom, javila je danas agencija AP.

Te snage će biti upućene vjerovatno narednih nedjelja a njihova uloga će biti defanzivne prirode, navodi se u tekstu upućenom Kongresu u koji je uvid imala američka agencija.

Misija vojnika će biti i zaštita američkih snaga koje se već nalaze na terenu, a ima ih oko 10.000.

Tenzije između Vašingtona i Teherana porasle su otkako su SAD prošle godine napustile međuunarodni nuklearni sporazum i obnovile sankcije koje su izazvale krizu iranske ekonomije. Tim sporazumom sa SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom, Njemačkom i EU, Iran je pristao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije.

SAD su nedavno poslale bombardere i grupu nosača aviona u Persijski zaliv zbog navodne, još uvek neprecizirane prijetnje Irana, a američki predsjednik Donald Tramp je prije nekoliko dana izjavio da će se Iran suočiti sa "zvaničnim krajem" ako ponovo zaprijeti Vašingtonu.