Predsjednik SAD o evropskoj turneji

Tramp: Razgovor sa Putinom će mi biti najlaški

16:59, 10.07.2018.
Izvor: Sputnjik
Thumbnail
Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je da smatra ruskog lidera Vladimira Putina svojim protivnikom.

Kako prenosi Si-En-En, novinari su pitali američkog lidera da li Putina smatra prijateljem ili neprijateljem, na šta je Tramp odgovorio da je predsjednik Rusije za njega protivnik.

Donald Tramp je istakao da se susret sa Vladimirom Putinom može pokazati lakšim nego pregovori sa britanskom premijerkom Terezom Mej, prenijela je agencija Blumberg.

„Da budem iskren, Putin bi mogao biti najlakši“, istakao je Tramp, misleći na sve sagovornike na predstojećoj turneji po Evropi, koja uključuje i posjetu Velikoj Britaniji.

„Mislim da su dobri odnosi sa Rusijom i Kinom dobra stvar, slaganje sa njima je dobra stvar. To nije loše, rekao sam to mnogo puta.“
 
Tramp je dodao da smatra da NATO iskorišćava Sjedinjene Američke Države.

„Platili smo previše, a oni su platili premalo“, naglasio je Tramp i dodao da će strane naći rješenje za to pitanje.

„Imamo mnogo saveznika, ali ne želimo da nas iskorišćavaju. Iskorišćava nas Evropska unija“, rekao je Tramp i dodao da američki troškovi za NATO „mnogo više pomažu njima nego nama.“

Predsjednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Tramp, sastaće se u Helsinkiju 16. jula. Kremlj je ranije objavio da će na samitu lideri dviju zemalja razmatrati perspektive daljeg razvoja odnosa i aktuelna međunarodna pitanja. Sastanak u Helsinkiju biće prvi susret Putina i Trampa u punom formatu. Prije godinu dana oni su se sreli u Hamburgu na marginama samita G20, a zatim kratko razgovarali u novembru 2017. na samitu ASEAN-a u Vijetnamu.

Pregovori Trampa i Tereze Mej održaće se 13. jula. Američki lider takođe će učestvovati na samitu Sjevernoatlantskog saveza 11. i 12. jula u Briselu.