Dogovori sa pakistanskim premijerom

Tramp: Radimo na izlasku iz rata u Avganistanu

  • 22.07.2019. 20:15

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je tokom sastanka sa pakistanskim premijerom Imranom Kanom da SAD rade sa Islamabadom na pronalaženju načina za izlazak iz rata u Avganistanu.

Tramp je naveo da postoji mogućnost obnove američke pomoći Pakistanu, zavisno od razvoja situacije i ponudio je pomoć Islamabadu u pokušaju da poboljša odnose sa Indijom. 

Kan je rekao Trampu da postoji samo jedno riješenje za Avganistan i da mirovni sporazum sa talibanima nikad nije bio bliži. On je izrazio nadu da će u narednim danima biti u mogućnosti da od talibana zatraži da nastave razgovore. 

Analitičari ističu da Tramp želi da okonča američko vojno učešće u Avganistanu i da smatra da je saradnja Pakistana od ključne važnosti u bilo kakvom dogovoru za okončanje rata. 

Vašington od Islamabada traži da izvrši pritisak na avganistanske talibane za postizanje dogovora o trajnom prekidu vatre. 

Tramp je prošle godine ukinuo vojnu pomoć vrijednu više miliona dolara za Islamabad kojeg optužuje da postaje utočište militantima što Pakistan negira.