Američki predsjednik

Tramp prijeti napadom na 52 iranske mete

  • 05.01.2020. 09:36

Američki predsjednik Donald Tramp upozorio je Teheran da će SAD napasti 52 iranske mete, ukoliko Iran napadne Amerikance ili američku imovinu zbog ubistva generala Kasema Solejmanija.

"Neka ovo bude upozorenje da ćemo, ako Iran napadne Amerikance ili američku imovinu, mi napasti 52 iranske mete, od kojih su neke na visokom nivou i veoma značajna za Iran i iransku kulturu. Te mete biće pogođene brzo i veoma teško. SAD više ne želi prijetnje", napisao je Tramp na Tviteru.

Tramp je ocijenio da je Iran prilično drzak kada govori o napadima na američku imovinu kao odgovor na ubistvo Solejmanija.

"On je već napadao našu ambasadu i pripremao se da gađa i druge lokacije. Iran već dosta godina ne predstavlja ništo drugo osim problem", naveo je Tramp, prenio je TASS.

Pentagon je ranije potvrdio da je u napadu na aerodromu u Bagdadu ubijen šef iranskih Kuds snaga Kasem Solejmani. Operacija je izvedena po nalogu američkog predsjednika Donalda Trampa.

Odmah nakon napada Iranski vrhovni savjet za nacionalnu bezbjednost najavio je "surovu osvetu" protiv onih koji su umiješani u ubistvo, kriveći SAD za napad.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif rekao je u razgovoru sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom da su Amerikanci izveli teroristički napad na Iran.