Zarobljeni u Siriji

Tramp prijeti Evropi: Vratiću vam teroriste

14:05, 02.08.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je da će "hiljade terorista Islamske države koji su zarobljeni u Siriji vratiti u Evropu".

Kako javlja "Independent", Tramp je rekao da će poslati teroriste evropskog porijekla ukoliko evropske zemlje ne budu željele da prihvate svoje građane koji su se u Siriji pridružili terorističkoj ID.

Oko 800 boraca Islamske države porijeklom iz Evrope zarobljeno je na sjeveru Sirije zajedno sa ženama i djecom.

Trampova administracijaje zahtijevala je od vlada evropskih zemalja da prihvate svoje građane koji se sumnjiče da su se pridružili ID, ali većina zemalja je odbila da to učini iz straha da su povratnici iz Sirije bezbjednosni rizik.

"Želimo da hiljade boraca Islamske države primi Evropa. Hajde da vidimo da li će ih primiti. Ako neće, mi ćemo morati da ih pošaljemo u Evropu", rekao je Tramp u Bijeloj kući.

Američki saveznici u Siriji drže u zarobljeništvu oko 13.000 stranaca koji se sumnjiče da su povezani sa terorističkom Islamskom državom.

Riječ je o oko 2.000 muškaraca i oko 11.000 žena i dece, od kojih je većina zarobljena prilikom pada kalifata ranije ove godine.

Pretpostavlja se da je zarobljeno više od 50 državljana Velike Britanije, od kojih je devet muškaraca, 20 žena i oko 30 djece. 

Među njima je i Šamina Begum (15), takozvana nevjesta ID, koja je napustila Veliku Britaniju kao bi se pridružila ID u Siriji, piše "Independent".