"Umro je kao pas, kao kukavica"

Tramp potvrdio da je ubijen vođa Islamske države

14:39, 27.10.2019.
Donald Tramp, američki predsjednik, potvrdio je da je konačno ubijen lider Islamske države Abu Bakr al Bagdadi.

"Sinoć Sjedinjene Države dovele pred lice pravde teroristu broj jedan u svijetu. Abu Bakr al Bagdadi je mrtav. Američka vojska ga je jurila i satjerala u jedan od tunela gdje se on digao u vazduh - rekao je Tramp.

Kako je rekao, SAD su godinama tražile Al Bagdadija i njegovo hvatanje i ubijanje je bilo jedan od glavnih zadataka njegovog mandata.

- Bio je osnivač i vođa ISIS-a. Najgora i najnasilnija teroristička organizacija bilo gdje u svijetu. Želim da se zahvalim Rusiji, Turskoj, Iraku na pomoći u hvatanju Bagdadija. Hvala svim američkim vojnicima koji su učestvovali. Prošla noć je bila odlična noć za sve. Brutalni ubica je ubijen, umro je kao pas, kao kukavica, svijet je danas mnogo bezbjednije mjesto. Bog blagoslovio Ameriku - rekao je Tramp.

Prema njegovim riječima, vojska je prethodno iz Bagdadijevog skrovišta izvela 11 maloljetne djece i oni su nepovrijeđeni.

Međutim, sa Bagdadijem je u tunelu poginulo troje djece koje je on poveo sa sobom dok je bježao od američke vojske i njihovih pasa.

Američki predsjednik je rekao da je posljednjih nekoliko mjeseci Bagdadi bio pod nadzorom i da su SAD znale dosta o tome gdje se i kako kretao kao i o tunelima kojima se kretao.

Prema njegovim riječima, nisu željeli ništa da otkriju sve dok se američki vojnici nisu bezbjedno vratili iz operacije.

Al Bagdadi je poginuo u napadu američke vojske nedaleko od Idliba, blizu granice Sirije i Turske.

Trampovo obraćanje javnosti uslijedilo je, nakon što je na Tviteru napisao: "Nešto veliko se upravo dogodilo".